Ministři EU řeší akt o umělé inteligenci i rozvoj digitální infrastruktury

Unijní ministři zodpovědní za oblast telekomunikací dnes v Bruselu debatují o rozvoji digitální infrastruktury, budování vysokorychlostních sítí v Evropě, ale i o velmi diskutovaném aktu o umělé inteligenci, který je již v závěrečné fázi vyjednávání. Česko na jednání zastupuje místopředseda vlády Ivan Bartoš.

„Byl bych rád, kdyby finální podoba této regulace měla ty parametry, které se nám podařilo vyjednat už za našeho předsednictví,“ uvedl Bartoš. „Aby skutečně na jednu stranu umělá inteligence a její implementace ve vysoké míře chránila soukromí občanů, aby byla bezpečnou technologií, ale zároveň abychom nebrzdili inovace v tomto směru a abychom podporovali akademický výzkum nebo i startupy,“ dodal. Debata o těchto normách je podle něj v posledních dnech „velmi turbulentní“.

Shodu mezi členskými státy se podařilo najít loni na konci prosince, nyní se o přelomových pravidlech pro používání umělé inteligence jedná v takzvaných trialozích, tedy mezi španělským předsednictvím, Evropskou komisí a Evropským parlamentem. Podle některých informací by se poslední trialog mohl uskutečnit již tuto středu.

Akt o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy i mimo Evropskou unii. Spočívá v klasifikaci technologií podle způsobu využití a zavedení různých úrovní omezení podle toho, jaké s sebou nesou riziko. Některé systémy chce EU zcela zakázat, další nástroje jako algoritmy na rozpoznávání obličejů by zase podléhaly silné regulaci.

Agentura Reuters minulý týden s odvoláním na několik zdrojů uvedla, že schválení přelomových předpisů je v ohrožení kvůli tomu, že v Evropské unii není shoda na tom, jak regulovat systémy typu ChatGPT. „Hlavní překážkou v rozhovorech o navrhovaném aktu Evropské unie o umělé inteligenci se staly základní modely, neboli generativní umělá inteligence,“ napsala agentura. Základní modely, jako je ten, který vytvořila společnost OpenAI podporovaná Microsoftem, jsou systémy umělé inteligence vyškolené na velkých souborech dat. Mají schopnost učit se z nových dat a provádět různé úkoly.

Konkrétně jde o to, že země jako Francie, Německo a Itálie upřednostňují, aby se tvůrci generativních modelů AI sami regulovali, místo aby měli pevná pravidla. S tím ale další státy nesouhlasí. I přes neshody španělské předsednictví doufá, že se jednání o aktu podaří uzavřít ještě letos.

Dalším hlavním tématem, které dnes unijní ministři řeší, jsou digitální sítě a digitální infrastruktura. „Kvalitní připojení, rychlý internet a sítě jsou naprosto zásadní pro technologie, které dnes trendují a budou do budoucna dominovat, ať jsou to cloudové služby, umělá inteligence nebo rychle nastupující kvantové technologie a kvantové počítače,“ uvedl k tomu místopředseda české vlády.

Takzvaný Akt o digitální infrastruktuře má podle něj definovat, jakým způsobem „budeme sdílet informace pro budování vysokorychlostních sítí v Evropě tak, aby byla konkurenceschopná“. Následně budou ministři debatovat i o investicích s tím souvisejících.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek