Ministři obrany zemí V4 schválili společnou deklaraci, zahrnuje pomoc Ukrajině

Země Visegrádské skupiny (V4 – ČR, Polsko, Slovensko, Maďarsko) budou nadále podporovat Ukrajinu v obraně proti Rusku tak, jak každá země uzná za vhodné. Sdílejí například pomoc Ukrajině při odminování, ve zdravotnické podpoře nebo humanitární pomoci. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) to dnes řekla na tiskové konferenci po jednání ministrů obrany V4, Středoevropské obranné spolupráce (CEDC) a zemí západního Balkánu. Země V4 na jednání schválily společnou deklaraci.

Kdyby země polevily v podpoře Ukrajiny, byl by to signál, že Západ je slabý, uvedla po jednání CEDC Černochová. „Uděláme všechno možné pro to, abychom Ukrajinu padnout nenechali, byť na agendu můžeme mít jako různé země, zejména ve V4, odlišné názory,“ řekla Černochová. Země se podle ní shodují v tom podstatném.

Společná deklarace obsahuje například potvrzení významu obranné spolupráce V4, spolupráci při ochraně vzdušného prostoru Slovenska nebo nezbytnost posílení domácího obranného průmyslu. „Zejména vyzýváme Evropskou unii, aby uznala obranný průmysl jako společensky prospěšný a podpořila jeho přístup k financování z veřejných a soukromých zdrojů,“ uvedla Černochová. Ministři V4 se shodli také na podpoře Izraele a jeho práva na sebeobranu. „Podporujeme Izrael v zajištění všech opatření, aby zajistil, že jakákoli reakce bude v souladu s mezinárodními humanitárními principy,“ dodala ministryně.

Mezi společné priority zemí V4 patří podle deklarace také příprava další bojové skupiny V4 EU s Polskem v roli vedoucího státu a s významným přispěním Česka, Maďarska a Slovenska a zapojení do společného vojenského výcviku a cvičení.

Maďarský ministr obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky na setkání převzal od Česka předsednictví formátu CEDC, důraz chce klást na spolupráci skupiny se zeměmi západního Balkánu. Stabilita regionu je podle něj spojena se stabilitou střední Evropy, proto Maďarsko podporuje přijetí zemí západního Balkánu do Evropské unie, jakožto záruku stability regionu.

S tím, že stabilita regionu je klíčová pro bezpečnost Evropy, souhlasí také Černochová. „Rusko i další aktéři jsou na západním Balkáně nesmírně aktivní a konají tam proti našim zájmům,“ uvedla ministryně. Proto je podle ní třeba hledat cesty, jak posilovat spolupráci s partnery v regionu. Důležitou platformou je při tom CEDC, která je také užitečným formátem pro posilování praktické vojenské a expertní spolupráce, míní Černochová.

V Praze se sešli zástupci celkem 13 zemí, vedle zemí V4 také dalších členů CEDC, tedy Rakouska, Slovinska a Chorvatska. Části jednání se zúčastnily delegace států západního Balkánu, konkrétně z Albánie, Černé Hory, Bosny a Hercegoviny, Severní Makedonie, Srbska a Kosova.

Rozpory mezi zeměmi V4 v poslední době způsobily, že Visegrádská skupina nevyvíjí tolik společných aktivit jako v minulosti. Neshody mezi zeměmi V4 se týkají mimo jiné rozdílného postoje Maďarska k otázce války na Ukrajině včetně dodávek zbraní zemi napadené Ruskem. Také nový slovenský premiér Robert Fico po nástupu do funkce zopakoval, že Slovensko nemá zájem vojensky podporovat Ukrajinu, ale nabídne Kyjevu jinou potřebnou pomoc.

Zdroj: ČTK

Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek