Frontex: Počet migrantů zadržených na hranici EU je letos nejvyšší od roku 2016

Počet migrantů zadržených na hranicích Evropské unie byl od ledna do konce listopadu nejvyšší od roku 2016. Uvedla to v pondělí pohraniční agentura Frontex. Na hranicích EU bylo podle Frontexu zachyceno 355 000 migrantů. Se 152 000 migrantů je nejrušnější trasou centrální Středomoří, kde byl za prvních 11 měsíců zaznamenán výrazný nárůst počtu zadržených lidí. Následuje západobalkánská trasa, která se zhruba 99 000 migrantů vykazuje naopak pokles ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Největší meziroční nárůst vykazuje západoafrická trasa, která vede z afrického pobřeží na Kanárské ostrovy. Frontex uvádí, že od ledna do konce listopadu bylo zadrženo 32 400 migrantů, což je dvakrát více než ve stejném období loňského roku. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na této trase zahynulo či se pohřešuje mezi lednem a listopadem zhruba 500 lidí.

Nejrušnější migrační trasou je centrální Středomoří, to znamená trasa mezi Tuniskem, Libyí a další zeměmi na severu Afriky a Itálií a Maltou. V listopadu se počet zadržených migrantů snížil o zhruba čtvrtinu ve srovnání s říjnem. Na této trase počty za jednotlivé měsíce často kolísají v závislosti na meteorologických podmínkách. IOM uvádí, že na této trase zahynulo či se pohřešuje mezi lednem a listopadem přes 2200 lidí.

Prudký propad záchytů mezi říjnem a listopadem hlásí západobalkánská trasa, která vede přes Albánii, Bosnu a Hercegovinu, Černou Horu, Kosovo, Severní Makedonii a Srbsko. V říjnu Frontex zaznamenal na této trase zhruba 17 700 zadržených migrantů, v listopadu jich bylo zhruba 1900. Počet od ledna do konce listopadu byl pak nižší ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 28 procent. Státy, které se nacházejí na této trase nebo kam migranti míří, však počty považují stále za příliš vysoké a v uplynulých měsících řada z nich obnovila hraniční kontroly. Učinily tak Slovensko, Německo, Rakousko, Česká republika, Polsko či Itálie.

V celkovém počtu za prvních 11 měsíců agentury Frontex je zahrnuto i zhruba 58 000 lidí, kteří byli zadrženi při snaze překročit hranici z EU do Británie. Údaj je meziročně o 14 procent nižší.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Frontex

Sdílet tento příspěvek