Moldavská prezidentka Maia Sandu ohlásila, že bude znovu kandidovat

Moldavská prezidentka Maia Sandu, která je zastánkyní sbližování této postsovětské země s Evropskou unií, dnes ohlásila, že se bude znovu ucházet o prezidentský mandát. Uvedla to agentura Reuters. Podle Sandu by celá země měla rozhodnout v referendu, jakou cestou má jít Moldavsko v budoucnu. Prezidentské volby se uskuteční v zemi na konci příštího roku.

„Musíme udělat důležité kroky a já slibuji, že budu pokračovat, pokud mi dáte znovu důvěru,“ řekla Sandu, když ohlásila, že se bude ucházet o druhý prezidentský mandát. Volby by se měly uskutečnit v listopadu či prosinci příštího roku, přesné datum určí parlament.

Sandu je příznivkyní sbližování Moldavska s Evropskou unií. EU na prosincovém summitu rozhodla, že zahájí přístupové rozhovory s Moldavskem a Ukrajinou. Sandu také oznámila, že vyzve parlament, aby na podzim svolal referendum o tom, zda se má Moldavsko dále přibližovat unii. „Naše místo je v evropské rodině a je nutné, aby se celá země vyslovila, jakou cestou se má Moldavsko vydat,“ uvedla Sandu.

Bývalá ekonomická expertka Světové banky Sandu v prezidentské volbě v roce 2020 porazila tehdejšího prezidenta Igora Dodona, který byl zastáncem orientace Moldavska na Moskvu. Sandu odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu. V únoru pak oznámila, že Moskva chystá provést v zemi násilný převrat.

Vztahy Kišiněva a Moskvy jsou napjaté také kvůli přítomnosti ruských vojáků v Podněstří. Mezinárodně neuznané Podněstří má zhruba 470.000 obyvatel a leží na hranici s jihozápadní Ukrajinou nedaleko černomořského přístavu Oděsa. Od Moldavska se odtrhlo po rozpadu Sovětského svazu na počátku 90. let, když separatisty aktivně podpořili ruští vojáci. Dodnes je v regionu rozmístěno asi 1500 ruských vojáků, které Moskva označuje za mírové jednotky.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek