Soutěž Přečti EU, Přečti Hradiště je v plném proudu!

Recept na to, jak netradičním způsobem zaujmout žáky 4. a 5. tříd základních škol ve Zlínském kraji s náročnou tématikou Evropské unie našlo Eurocentrum Zlín společně s Knihovnou Bedřicha Beneše Buchlovana.

Úkolem mladých čtenářů je přečíst tolik stran knihy, kolik cm má vybraná stavba v Uherském Hradišti nebo vybraná evropská památka. Své úspěchy si žáci zapisují do připravených třídních archů, kde zaznamenávají nejen své jméno a počet přečtených stran, ale také název titulu.

V roce 2023 se čtvrťáci a páťáci snažili přečíst 47 500 cm/stran radniční věže Uherské Hradiště a 55 670 cm/stran Šikmé věže v Pise. 14 tříd uherskohradišťských žáků bylo skutečnými rekordmany a společnými silami zdolali výšku radniční věže 5x a té v italské Pise hned 4x! Celkem se do minulého ročníku zapojilo 227 žáčků, kteří  přečetli 231.838 stran. Odměna byla samozřejmě sladká, a ocenily ji nejen děti. Celý třídní kolektiv získal výborný dort, nejlepší čtenáři knižní odměny a všichni možnost přednášky EU hravě od Eurocentra Zlín. Na závěr slavnostní vyhlášení si všichni přítomní v kině Hvězda užili animovaný film.

Foto: jeden z oceněných třídních kolektivů

Letos třídní kolektivy bojují již od října 2023 a snaží se za 7 měsíců přečíst 46 390 cm/stran  nebo 69 000 cm/stran dalších významných památek. Na čtenářském bitevním poli tak zápasí Kostel svatého Františka Xaverského  a francouzská Katedrála Notre Dame.  Až do půlky měsíce května mají mladí čtenáři možnost zabojovat a přečíst,  nebo se alespoň přiblížit určeným výškám věží a získat tak prestižní ocenění pro svou školu.

Sdílet tento příspěvek