Od konce r. 2023 požádaly české firmy v OP TAK o dotace za asi 34 mld. Kč

Od konce loňského roku české firmy podaly v Operačním programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK) 3157 žádostí o dotace za 33,5 miliardy korun. Podporu zatím získalo 928 projektů ve výši 5,5 miliardy korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Ke konci loňského roku úřad v programu financovaném z evropských peněz vyhlásil 30 výzev, ve kterých je pro firmy dohromady připraveno zhruba 35 miliard korun.

Dosud největší zájem firmy projevily o dotace, které mají pomoci k úspoře energií. V této výzvě podle MPO představily 856 projektů za 4,9 miliardy korun. Ve výzvě s názvem Aplikace, do které se mohou společnosti hlásit například s výzkumnými projekty v průmyslu, je zatím evidováno 757 žádostí o dotace za 14,8 miliardy korun. O podporu na marketing zatím mělo zájem 436 projektů ve výši 500 milionů korun, informovalo MPO.

Ministerstvo letos zveřejní v operačním programu dalších 20 výzev, ve kterých rozdělí přibližně 22,6 miliardy korun. Výše celkové podpory se ale ještě může zvýšit, sdělilo MPO.

„V rámci OP TAK připravujeme programy na podporu úspor energií, budování energetické infrastruktury, posilování distribuční sítě nebo rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Malým a středním podnikům pomáháme s rozvojem podnikání, digitalizací a v neposlední řadě podporujeme výzkum, vývoj a inovace.“

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Program OP TAK navazuje na program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, fungovat by měl do roku 2027. Primárně je určený pro malé a střední podniky, v energetice nebo výzkumných projektech ale může podpořit i velké firmy. Celkově je v OP TAK do roku 2027 připraveno 81,5 miliardy korun.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek