EU se nenechává zastrašit Ruskem, řekl Michel po schválení pomoci Kyjevu

Evropská unie vyslala jasný signál o své jednotě, a to svým vlastním občanům, partnerům v zahraničí i Rusku samotnému, když dnes schválila úpravy víceletého unijního rozpočtu s až 50 miliardami eur pomoci pro Ukrajinu. Po konci dnešního mimořádného summitu EU se na tom na tiskové konferenci shodli předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Museli jsme udělat několik obtížných rozhodnutí,“ uvedla šéfka EK. „Nakonec jsme ale s přijetím (úpravy víceletého unijního rozpočtu pro období 2021 až 2027) potvrdili své odhodlání bojovat s ilegální migrací, podporovat naše partnery na západním Balkánu i rozvíjet evropskou obranu a konkurenceschopnost,“ poznamenala.

Schválení 50 miliard eur (1,2 bilionu korun) pro Kyjev je podle von der Leyenové rovněž signálem pro ruského prezidenta Vladimira Putina. Předsedkyně unijní exekutivy dnes potvrdila středeční slova šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella, že EU Ukrajině do konce tohoto měsíce dodá přes půl milionu dělostřeleckých granátů a původně slíbený milion, který měli mít ukrajinští dělostřelci k dispozici do konce března, doplní do konce roku.

Balík finanční pomoci v prosinci zablokoval maďarský premiér Viktor Orbán a spekulovalo se, zda totéž neučiní i dnes. Orbán si kvůli svému odmítavému postoji vůči pomoci Kyjevu od některých komentátorů v médiích i západních politiků vysloužil označení jako „Putinův přítel v Evropě“.

Dnes se Orbán nechal slyšet, že jeho souhlas je vítězstvím pro Budapešť, jelikož v Bruselu dostal záruky, že peníze, které byly kvůli zmrazení některých fondů Maďarsku odepřeny, neskončí na Ukrajině.

Polský premiér Donald Tusk v Bruselu poznamenal, že Orbánův odpor zmizel tváří v tvář jednotě EU, píše Reuters. Tusk ovšem dodal, že neručí za to, že Orbán v budoucnu zůstane týmovým hráčem.

Na zahraniční vojenské pomoci je Ukrajina ve své obraně proti ruské invazi takřka závislá a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutí summitu okamžitě uvítal. Podle předsedy Evropské rady Michela je dnešní diplomatický úspěch EU ale rovněž signálem pro Spojené státy, které se při schvalování další pomoci Kyjevu potýkají s vnitropolitickými spory.

„Americkým daňovým poplatníkům ukazujeme, že jsme spolehliví a důvěryhodní partneři,“ pronesl Michel.

Přijetí balíku uvítal rovněž německý kancléř Olaf Scholz. I on podle agentury Reuters vyjádřil naději, že vývoj v Evropě přiměje USA rychleji ve věci rozhodnout.

Zdroj: ČTK, Evropská rada

Sdílet tento příspěvek