Orbán hájil své rozhodnutí dále nevetovat unijní pomoc Ukrajině

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes prohlásil, že na čtvrtečním mimořádném summitu Evropské unie šel při vyjednávání až na hranu, ale uhájil stanovisko Maďarska, že nepošle zbraně Ukrajině. V pravidelném pátečním rozhlasovém vystoupení premiér podle agentury MTI tvrdil, že pouze dovolil finančně přispět Kyjevu, aby se nezhroutil ukrajinský stát, a úspěšně zabránil převedení na Ukrajinu unijních peněz určených Maďarsku.

Prezidenti a premiéři EU v Bruselu jednomyslně schválili balík dlouhodobé finanční pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur (1,2 bilionu korun). Maďarsko tuto podporu na prosincové vrcholné schůzce EU zablokovalo. EU svým čtvrtečním rozhodnutím podle agentury Reuters vyslala signál Spojeným státům, které jsou politicky rozděleny ohledně pokračování pomoci Kyjevu proti ruské invazi.

„Kdyby nebylo dosaženo této dohody a Maďarsko by nadále využívalo své právo veta, pak by 26 členských států souhlasilo s posláním peněz Ukrajině. Mohly by odebrat prostředky určené pro Maďarsko a poslat je Ukrajině. No k čemu by to bylo dobré?“ prohlásil šéf maďarské vlády. „Zbraně (na Ukrajinu) neposíláme, peníze z Bruselu dostáváme a přispějeme na civilní financování Ukrajiny,“ dodal podle Reuters.

Agentura připomněla, že Evropská komise v prosinci uvolnila Maďarsku část peněz z fondů EU, ale nadále zadržuje Budapešti přibližně 20 miliard eur kvůli obviněním, že Orbán během 13 let u moci poškodil maďarskou demokracii. Jeho vláda tato obvinění odmítá.

Premiér trval na tom, že na Ukrajině by bylo záhodno co nejdříve uzavřít příměří a zahájit mírová jednání mezi Kyjevem a Moskvou, protože válka pokračuje už téměř dva roky a čas něj nahrává Rusku. Brusel však podle Orbána podlehl válečné horečce.

Orbán byl od počátku hlasitým kritikem unijní finanční a vojenské pomoci Kyjevu a i po vpádu ruských vojsk do sousední země zachoval kontakty s Kremlem.

Zdroj: ČTK, Evropská rada

Sdílet tento příspěvek