Výročí vstupu ČR do Evropské unie by mělo být významným dnem, schválila vláda

Po dvaceti letech od vstupu Česka do Evropské unie by se mohl 1. květen objevit v kalendáři jako významný den připomínající tuto událost. Návrh změny zákona o státních svátcích, který předložil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN), dnes schválila vláda. Informoval o tom na tiskové konferenci ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

V důvodové zprávě Dvořák upozornil, že významným dnem je už 12. březen jako připomínka vstupu Česka do Severoatlantické aliance (NATO). Členství v obou organizacích přitom shodně symbolizuje polistopadové prozápadní směřování Česka. „Je to nesporně jeden z nejvýznamnějších dnů novodobé české historie. Nepochybně si zaslouží uvedení v seznamu významných dnů,“ řekl dnes Kupka.

„Přistoupení Česka k Evropské unii před dvaceti lety bylo historickým okamžikem, který otevřel nové možnosti a přinesl řadu výhod pro naši zemi i pro její občany. Tím, že tento den oficiálně začleníme do našeho kalendáře jako významný den, vyjadřujeme vůli zůstat s našimi evropskými partnery i v budoucnu,“ uvedl v tiskové zprávě Dvořák.

I vzhledem k letošnímu 20. výročí přistoupení Česka do EU je podle předkladatelů vhodné, aby byl zákon v tomto roce předložen Parlamentu. Nový významný den by pak měl být zaveden od příštího roku.

Návrh, aby se 1. květen slavil nejen jako Svátek práce, ale i jako Den vstupu ČR do Evropské unie, poslanci hnutí STAN předložili už v minulém volebním období, avšak neuspěli.

Kalendář nyní připomíná 17 významných dnů, mezi zapsané v posledních letech patří přejmenování 17. listopadu na Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Památným dnem sokolstva se stal 8. říjen a 21. srpen Dnem památky obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Zdroj: ČTK
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek