Dva klíčové výbory EP podpořily konečné znění aktu o umělé inteligenci

Dva klíčové výbory Evropského parlamentu dnes podpořily konečné znění aktu o umělé inteligenci. Akt musí ještě formálně schválit plénum Evropského parlamentu, stane se tak nejspíš na dubnové schůzi. Konečné formální potvrzení musí přijít i od členských států.

Jak uvedlo nedávno belgické předsednictví, cílem normy je zajistit, aby bylo používání umělé inteligence bezpečné a v souladu se základními právy EU. Akt o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy i mimo Evropskou unii. Norma spočívá v klasifikaci technologií podle způsobu využití a zavedení různých úrovní omezení podle toho, jaké s sebou nesou riziko. Některé systémy chce EU zcela zakázat, další nástroje jako algoritmy na rozpoznávání obličejů by zase podléhaly silné regulaci.

„Cílem aktu je chránit základní práva, demokracii, právní stát a udržitelné životní prostředí před vysoce rizikovou umělou inteligencí. Zároveň si klade za cíl podpořit inovace a udělat z Evropy lídra v oblasti umělé inteligence,“ uvedl ve svém dnešním prohlášení Evropský parlament.

Místopředseda české vlády Ivan Bartoš minulý týden v rozhovoru s ČTK ocenil, že Evropský parlament do normy přidal více opatření souvisejících s ochranou lidských práv. „Jsou tam vyjmenovaná další užití, která jsou z našeho pohledu i z mého pirátského pohledu nežádoucí, například vytahování obličejů ze záznamů CCTV kamer,“ uvedl Bartoš, který výslednou normu označil za „vyvážený kompromis“.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek