Eurokomisař Reynders varoval Ficovu vládu, že změny trestního práva budou mít následky

Eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders vyzval slovenskou vládu, aby se vzdala snahy o zrychlené přijetí změn v trestním právu včetně zrušení elitního útvaru prokuratury či snížení trestů za korupci. Podle listu SME Reynders poslal minulý čtvrtek ministru spravedlnosti Borisi Suskovi dopis, v němž varoval před následky, pokud parlament změny skutečně přijme. Slovenská sněmovna téhož dne hlasy koaličních poslanců úpravy kritizované Bruselem i prezidentkou Zuzanou Čaputovou schválila.

Evropská komise se již v prosinci obrátila na vládu premiéra Roberta Fica s výzvou, aby ustoupila od záměru, který by podle komise mohl porušit právo Evropské unie. Reynders nyní uvedl, že novely způsobí „nenapravitelné škody“ a že bude unijní exekutiva nucena zasáhnout v zájmu ochrany evropského práva a finančních zájmů EU.

Podle dřívějšího Reyndersova vyjádření by komise mohla Slovensku zablokovat část unijních fondů. K tomu může sáhnout podle pravidel o ochraně rozpočtu EU, pokud některá země dostatečně nezajistí jejich řádné využití, například účinně nebrání korupci či neférovému přidělování veřejných zakázek. To v současnosti pociťuje Maďarsko, které nemá přístup k miliardám eur z unijních peněz.

Poslanci vládní koalice minulý týden kromě zrušení speciálního útvaru prokuratury také prosadili až na výjimky snížení trestních sazeb za korupci či hospodářskou kriminalitu a zkrácení promlčecích lhůt u některých trestných činů. Tyto změny ostře kritizovala opozice, podle níž novely pomohou stíhaným lidem blízkým nynější Ficově vládě.

V ulicích proti úpravám demonstrovaly tisíce Slováků. Prezidentka Čaputová už dříve ohlásila, že je připravena novelu vrátit poslancům k opětovnému projednání. Koaliční strany však mají v parlamentu dost poslanců k přehlasování jejího případného veta.

Zdroj: ČTK, EC AV

Sdílet tento příspěvek