Mise Evropské unie v Nigeru skončila, zemi opustili poslední spolupracovníci

Po týdnech sporů ohledně ukončení evropské civilní mise EUCAP Sahel v Nigeru mohla německá šéfka mise opustit západoafrickou zemi. Katja Dominiková a dánský velitel operace Mads Beyer v neděli přistáli v Bruselu a jejich příjezd dnes potvrdila mluvčí EU. Jejich odchod znamená, že Niger opustili všichni zahraniční pracovníci této mise EU, informuje dnes agentura DPA.

„EUCAP Sahel Niger“ civilní mise byla v rámci společné bezpečnostní a obranné politiky EU zahájena na žádost nigerské vlády v létě 2012. Měla podporovat v Nigeru místní policii. Po červencovém vojenském převratu se samozvaná přechodná vláda obrátila k bývalým partnerům zády a v prosinci loňského roku vojenské partnerství s Evropskou unií a misi EUCAP po jedenácti letech zrušila.

Stažení pracovníků mise bylo původně plánováno až na květen. Situace se však zhoršila 19. února poté, co úřady prohledaly sídlo EUCAP a zabavily mimo jiné pistole, poloautomatické zbraně, ochranné vybavení a velké množství střeliva. EU tuto razii označila za „narušení důvěry“, vybavení podle ní bylo řádně nahlášeno úřadům a splňovalo požadavky na ochranu mise.

Dosud nebylo jasné, kdy Dominiková a Beyer budou moci jako poslední z přibližně 120 členů policejní evropské civilní mise opustit zemi – někteří diplomaté hovořili o jejich „zadržování“.

Vojenská junta v Nigeru v sobotu s okamžitou platností také zrušila dohodu, která umožňovala pobyt amerických vojáků na jejím území. Informaci přinesly agentury AP a Reuters. V návaznosti na to Spojené státy dnes vyjádřily obavu, že by se Niger mohl na mezinárodním poli otočit spíše směrem ke spolupráci s Íránem a Ruskem.

Niger spolu s Burkinou Faso a Mali leží v regionu, který se stal baštou islamistických teroristických skupin a je důležitou tranzitní zemí pro uprchlíky mířící do Evropy. Cílem civilní mise EUCAP Sahel Niger bylo posílit místní bezpečnostní orgány v jejich boji proti pašerákům drog, zbraní a lidem obchodujícím s bílým masem.

Zdroj: ČTK

Foto: EEAS

Sdílet tento příspěvek