Borrell: Vojenská námořní mise EU dosud doprovodila 68 lodí a odrazila 11 útoků

Vojenská námořní mise EU Aspides, která operuje v Rudém moři, dosud doprovodila 68 lodí a odrazila 11 útoků. Na tiskové konferenci v Bruselu to dnes uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Zdůraznil, že mise má obranný mandát a že EU není zapojena do žádných pozemních operací proti povstaleckým Húsíúm, kteří na lodě útočí z Jemenu.

Mise zatím funguje méně než dva měsíce. „Naše plavidla operují v sebeobraně a chrání lodě proplouvající oblastí,“ prohlásil Borrell. Velitel mise komodor Vasilios Gryparis uvedl, že komerční lodě už znají postupy a mohou o ochranu při cestě rizikovou oblastí požádat. O eskortování lodi následně rozhodne velení mise. „Zatím všechna plavidla, která o to požádala, ochranu dostala a měla doprovod,“ dodal Gryparis v Bruselu.

Oblast, kterou se mise snaží monitorovat, je podle Gryparise dvakrát větší než rozloha celé Evropské unie. Nejrizikovější je jižní část Rudého moře. Podle Borrella se operace Aspides, což v řečtině znamená Štít, účastní lodě čtyř členských států a 19 zemí poskytlo misi další personál, zejména na velitelství v řecké Larise.

Unijní diplomacie neupřesnila, o jaké země jde. Podle médií ale lodě poskytly Francie, Německo, Itálie a Belgie. Velitelem operací je řecký komodor Gryparis a velitelem sil italský kontradmirál Stefano Constantino. Jeho zástupce pak pochází z Francie. Na velitelství v Larise působí 130 lidí, dalších 30 jich je na velitelství sil, které sídlí na italské fregatě, uvádí Evropská služba pro vnější činnost (EEAS).

Z České republiky se na misi podílejí dva vojáci na pozicích operační důstojník a zpravodajský odborník, potvrdilo ČTK ministerstvo obrany. Působí na velitelství v Larise od letošního března.

Jemenští šíitští povstalci Húsíové, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od loňského listopadu útočí na komerční plavidla v oblasti. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě. Húsíjské povstalce podporuje Írán.

Důležitou námořní trasou v Rudém moři prochází 12 procent celosvětového obchodu a až 30 procent celosvětové kontejnerové dopravy. Cena dopravy zboží z Číny do Evropy se přitom kvůli útokům zdvojnásobila, uvedl Borrell. „Bylo tedy potřeba zasáhnout a jsem hrdý na to, že jsme byli schopni zahájit operaci jen měsíc poté, co jsme o ní začali s ministry diskutovat,“ dodal šéf unijní diplomacie. Ministři zahraničí EU schválili zahájení mise Aspides 19. února. Mise má mandát na jeden rok a rozpočet osm milionů eur.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek