Unijní ministři budou jednat o zemědělství, čekají se protesty

Unijní ministři zemědělství budou dnes v Bruselu jednat o současné situaci ve svém resortu a o nejnovějších návrzích Evropské komise. Česko bude zastupovat ministr Marek Výborný. Unijní exekutiva v polovině března vyhověla zemědělcům a navrhla zrušit některé ekologické požadavky, které na ně dosud měla v rámci společné zemědělské politiky. V Bruselu se očekávají opět protesty zemědělců, již potřetí za dva měsíce by do ulic belgické metropole měli zamířit farmáři se svými traktory; policie varovala před narušením dopravy.

Cílem návrhů Komise je snížit administrativní zátěž zemědělců v EU a poskytnout jim větší flexibilitu při plnění určitých environmentálních podmínek. Jedním z požadavků na farmáře je například vyčlenit část půdy pro podporu biologické rozmanitosti. Plnění těchto podmínek bude nyní dobrovolné. Komise rovněž navrhuje osvobodit od kontrol zemědělce s méně než deseti hektary půdy, tedy dvě třetiny všech příjemců podpory v rámci společné zemědělské politiky.

Návrhy komise bude dnes nejprve projednávat takzvaný Zvláštní výbor pro zemědělství (SCA), který tvoří vyšší úředníci stálých zastoupení nebo ministerstev členských států, kteří jsou odpovědní za zemědělskou politiku. Očekává se, že návrhy schválí; již v pondělí zástupci belgického předsednictví uvedli, že podle všeho mají zajištěnou potřebnou kvalifikovanou většinu.

Evropský parlament se minulý týden nechal slyšet, že návrhy projedná ve zrychlené proceduře, aby začaly platit co nejdříve, a schváleny tak budou buď na miniplenárce v polovině dubna v Bruselu, nebo následně na poslední plenární schůzi EP před volbami na konci dubna ve Štrasburku. Poté ještě návrhy budou muset potvrdit členské státy, což je ovšem považováno za formalitu.

Zdroj: ČTK, Profimedia

Sdílet tento příspěvek