Ledecká získala ve Španělsku premiérovou Trofej Evropské unie

  • Trojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká dnes převzala z rukou španělského královského páru Trofej Evropské unie. Ocenění pro nejlepšího sportovce ze zemí EU se ve Španělsku udělovalo poprvé, země ho zavedla vzhledem ke svému loňskému předsednictví v Radě Evropské unie.

„Je mi obrovskou ctí, že jsem dneska mohla přebrat tuhle cenu z rukou krále a královny. Jsem vlastně první, kdo tuto cenu získal. Jsem ráda, že jsem jako Češka mohla tuto cenu získat,“ uvedla Ledecká v nahrávce pro média.

Držitelé Národních sportovních cen se ve Španělsku vyhlašují od roku 1982. V minulosti je získali například jezdec formule 1 Fernando Alonso, tenista Rafael Nadal nebo fotbalista Xavi Hernández.

Za rok 2022 byli vedle lyžařky a snowboardistky Ledecké, která triumfovala na zimních olympijských hrách v Pekingu, na slavnostním ceremoniálu v královském paláci El Pardo v Madridu oceněni tenista Carlos Alcaraz a paratriatlonistka Susana Rodríguezová. „Moc si toho vážím, že jsem vůbec byla v komunitě sportovců, kteří tu dnes byli a tu cenu přebírali, v čele s Carlosem Alcarazem,“ komentovala Ledecká vybranou společnost.

Vítěze 14 kategorií vybírala porota složená ze zástupců Španělského olympijského výboru, národního paralympijského výboru, sportovních svazů a novinářů.

Zdroj: ČTK
Foto: Ministerio de Educación FP y Deportes, ES

Sdílet tento příspěvek