Peter Pellegrini vyhrál prezidentské volby na Slovensku

Slovenským prezidentem se po sobotním druhém kole přímé volby stal nynější šéf sněmovny a předseda vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini. 

Pellegrini ve volbách získal téměř 1,4 milionu hlasů. Označil to za satisfakci za vše, co ho během kampaně potkalo. Vláda se nemusí obávat, že z Prezidentského paláce vznikne centrum, které vládě bude škodit, uvedl příští prezident. Jeho soupeř, kariérní diplomat Ivan Korčok, podporovaný opozicí, obdržel asi 1,23 milionu hlasů.

Fiala a Lipavský zmínili v gratulaci Pellegrinimu pokračování dobrých vztahů

Praha 7. dubna (ČTK) – Premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval Peteru Pellegrinimu k vítězství ve slovenských prezidentských volbách. Na síti X uvedl, že věří v další rozvíjení výborných a hlubokých vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří, že Pellegrini bude v nové pozici plně podporovat česko-slovenskou spolupráci a bude zárukou pevného zakotvení Slovenska v evropských a transatlantických strukturách.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) na síti X zmínil, že volby nakonec nebyly takovým dramatem, jak se očekávalo. „Pogratulujme svobodně a demokraticky zvolenému budoucímu prezidentovi a popřejme Slovensku, aby ho v příštích letech nečekala ani žádná jiná dramata. A aby i všechny další slovenské volby byly svobodné a demokratické,“ uvedl.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek