Ministři zahraničí odsoudili íránský útok na Izrael, varují před eskalací konfliktu

Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell svolal na úterý 16. dubna mimořádné zasedání Rady pro zahraniční věci (FAC). Zúčastnili se ho všichni ministři zahraničí členských států prostřednictvím videokonference. Důvodem byl nejnovější vývoj situace na Blízkém východě, kde během uplynulého víkendu Írán podnikl masivní dronový a raketový útok na Izrael.

Borrell již v neděli vydal jménem EU prohlášení, ve kterém íránský útok důrazně odsoudil. Představuje podle něj bezprecedentní eskalaci a hrozbu pro bezpečnost regionu. „Chci použít stejná slova, která použil generální tajemník OSN: Region se nachází na okraji propasti a my se od ní musíme vzdálit,“ uvedl po ministerském zasedání. „Ministři dnes zaujali rozhodný postoj a požádali všechny aktéry v regionu, aby se od propasti vzdálili, aby do ní nespadli,“ doplnil.

Ministři zahraničí se shodli na nutnosti posílení kontaktů EU se všemi klíčovými partnery v regionu i mimo něj. Rovněž se vyslovili pro zavedení dalších restriktivních opatření proti Íránu. Ta by mohla zahrnovat například rozšíření sankčního režimu na dodávky íránských bezpilotních letounů do Ruska také o rakety a o íránské destabilizační aktivity na Blízkém východě.

Vysoký představitel opakovaně zdůraznil, že je třeba nezapomínat na Gazu. EU bude nadále usilovat o okamžité a trvalé příměří, propuštění rukojmích ze strany Hamásu a řešení humanitární situace v oblasti. Borrell také připomněl, že pokud nebude vyřešen izraelsko-palestinský konflikt, nebude možné v regionu vybudovat trvalý mír.

Zástupci členských států včetně českého ministra zahraničí Jana Lipavského důrazně odsoudili íránský útok a chtějí zabránit další eskalaci. Zároveň vyzvali všechny strany k maximální zdrženlivosti. O rozšíření sankcí vůči Íránu budou ministři znovu jednat během pondělního formálního zasedání v Lucemburku. Na něj přímo naváže jednání ministrů zahraničí EU s ministry Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu (GCC).

Zdroj: Rada EU
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek