Kam za kulturou? Příští týden bude v duchu evropských oslav

Kultura se příští týden ponese v duchu májových a evropských oslav. Ve středu si připomínáme 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Připravili jsme pro vás výběr zajímavých akcí po celé České republice, na kterých můžete naše členství v EU oslavit!

Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně pořádá akci s názvem Evropský den na FSS. Akce se bude konat 30. dubna 2024 k oslavám českého a slovenského 20. výročí od vstupu do Evropské unie.

Můžete se těšit na několik řečníkům kteří se budou věnovat tématice EU, studenty a absolventy MUNI, kteří Vám poví o jejich zkušenostech ze stáží a práce pro instituce EU či jiné organizace a vedle toho také jarmark plný stánků se zástupci různých institucí a organizací, které se Evropskou unií zabývají nebo s ní spolupracují.

KDY: úterý 30. 4. 2024, 12:00 – 18:30
KDE: Atrium Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity – Joštova 218/10, 602 00 Brno,

Více informací a aktualizace sledujte událost na Facebooku.


Na počest dvacátého výročí pořádá Památník Zámeček Pardubice a Statutární město Pardubice PŘEDNÁŠKU V PAMÁTNÍKU – O dvaceti letech členství v Evropské unii. Spolu s ostatními tak budete mít příležitost ohlédnout se, co nám členství přineslo, a podívat se, co se aktuálně v Evropské unii děje. Přednáška Lucie Boukalové a Radky Kozlové z Eurocentra Pardubice připomene i historii Unie a objasní nejznámější mýty s ní spojené.

KDY: úterý 30. dubna, od 18 hodin 
KDE: kinosál Památníku Zámeček

Vstupné: 50 Kč


Středa 1. 5., jakožto první květnový svátek, přinese spoustu akcí, oslav, a dokonce zahájí festival!

United Islands of Prague, mezinárodní hudební multižánrový festival, který nenese svůj název jen tak nadarmo. Už od roku 2004 se totiž koná na ostrovech v centru Prahy. Během čtyř dnů plných hudby českých a evropských interpretů a bohatého doprovodného programu tak budete moci oslavit dvacet let ČR v EU v plné parádě – s přáteli či rodinou, za krásného počasí v centru Prahy s jedinečnou atmosférou. A to vše zcela zdarma!

Podrobný program a informace naleznete zde.

První den tohoto festivalu bude přímo věnován oslavám Evropy. Přesně 1. 5. totiž vstoupila Česká republika do Evropské unie, a to přesně před dvaceti lety. Akce s názvem „Zažijte Evropu“ odstartuje ve 12 hodin na Střeleckém ostrově a v jeho blízkém okolí (Náměstí Václava Havla a Europa Experience na Národní trídě). Během dne můžete využít speciální tramvajovou zastávku Evropa na mostě Legií. Klikněte ZDE a přečtěte si o akci více. Událost najdete také na Facebooku.

V centru Prahy ještě chvíli zůstaneme. Café Evropa totiž pořádá veřejné natáčení svého podcastu, po kterém bude následovat debata s hosty o dvaceti letech otevřené Evropy se zástupci generace, která v ni prožila většinu života, i se zástupcem té, která dobře pamatuje minulý režim a také čekání na hranicích. Budete tak mít možnost se zajímavými hosty probrat, jak na „dobu izolace“ vzpomínáte Vy!

Hosty budou: Ladislav Zibura (cestovatel a spisovatel), Veronika Capáková (redaktorka Hospodářských novin, projekt @novinarkybezpretvarky) a David Prachař (herec)

Akci spolupořádá EUROPEUM Institute for European Policy a Zastoupení EK v ČR

KDY: 1.5.2024, v 17:00

KDE: Centrum Europa Experience, Národní 10, Praha

Odkaz na událost najdete zde.

Oslavy dvacátého výročí vstupu České republiky do Evropské unie ale nebudou probíhat jen v Praze. Prvomájový den budete moci odstartovat v Litomyšli pořádnou EVROPSKOU SNÍDANÍ, kterou pořádá Městská galerie Litomyšl.

Se sloganem „Poznejte své sousedy a potkejte své staré známé během sousedské snídaně!“ máte možnost se spolu s ostatními podělit o chutě a vůně vašich oblíbených evropských pokrmů. Ať už máte rádi španělskou bramborovou tortillu, italskou focacciu, francouzské croissanty nebo české ovocné knedlíky, vše má své místo na našem společném stole.

Každý účastník je vyzván, aby přinesl jídlo z některé ze zemí Evropské unie, a tak přispěl k bohatosti chutí, které nás všechny spojují.

Nejenže poznáte nové lidi, ale navzájem tak budete sdílet své příběhy a zkušenosti (a samozřejmě jídlo), a oslavíte tak hodnoty, na kterých je EU postavena – jednota, rozmanitost a vzájemné porozumění.

O detailech se dočtete zde.

Městská knihovna Nymburk zve na debatu 20 let České republiky v Evropské unii – kultura a vzdělávání. Na toto téma budou diskutovat česká novinářka Kateřina Šafaříková a diplomat a ředitel Odboru zahraničí Kanceláře prezidenta republiky Jaroslav Zajíček. Debatu bude moderovat novinářka týdeníku Respekt Andrea Procházková, která působí také jako doktorandka na Právnické fakultě UK, kde se věnuje politologii a ústavnímu právu.

KDY: Čtvrtek 2. 5. 2024, v 17:30
KDE: Městská knihovna Nymburk – Palackého třída 1749/19, 288 02 Nymburk

Vstupné je dobrovolné.

EYP Czech Republic (Evropský parlament mládeže v ČR) zve na Oslavy k výročí 20 let v Evropské unii, které se uskuteční v pátek 3. května 2024 od 18:00 v krásných prostorách Rezidenci belgického velvyslance.

Těšit se můžete na slavnostní zahájení a proslovy od pozvaných řečníků, formální recepci a doprovodný kulturní program. Po formální části bude následovat afterparty, do nedalekého baru S.O.V.A. Letná.

Na akci je potřeba registrace, o které se více dozvíte zde.

KDY: Pátek 3. 5. 2024, v 18:00
KDE: Velvyslanectví Belgického království – Na Zátorce 671/22, Praha 6 – Bubeneč

Na akci je třeba zvolit formální dresscode.


Nezapomeňte, že až do soboty probíhá festival United Islands of Prague! Za Tvoříme Evropu Vám přejeme krásný první májový týden plný kulturních zážitků!

Autorka: Adéla Káňová

Sdílet tento příspěvek