Studenti Gymnázia Holice zakončili sérii volebních workshopů

Eurocentrum Pardubice jako partner sítě Eurodesk uskutečnilo dne 7. 5. 2024 poslední ze série workshopů Volím si Evropu!, organizovaného u příležitosti konání Evropského týdne mládeže 2024 a blížících se voleb do Evropského parlamentu. Program zajistila sama koordinátorka Eurocentra Pardubice, Mgr. Lucie Boukalová. Akce byla uskutečněna ve spolupráci s EURODESK Česká republika, Evropskou informační sítí pro mládež.

Workshopy byly uskutečněny pro vyšší ročníky na různých středních školách v Pardubickém kraji. Do programu se zapojily školy jako Střední průmyslová škola elektrotechnická Pardubice, SOŠ a SOU obchodu a služeb SČMSD Polička, s.r.o., Labská SOŠ a SOU Pardubice či výše zmíněné Gymnázium Dr. Emila Holuba v Holicích. Díky tomuto programu tak bylo osloveno velké množství prvovoličů!

Náplní těchto programůbylo představení historie volebního práva, instituce Evropského parlamentu, jejího fungování a složení, následné pochopení jednotlivých frakcí v Evropském parlamentu, způsobu volby v ČR a dalších zemích EU včetně výsledků posledních voleb a volební účasti v ČR a Pardubickém kraji. Druhá část programu byla zaměřena na tvorbu vlastní politické strany z pera zúčastněných studentů na velké papírové archy. Studenti tak byli rozděleni na čtyři skupiny zastupující proevropské, protievropské, spíše proevropské a spíše protievropské smýšlení. Úkolem bylo vymyslet název strany, volební heslo, program a logo. Dále bylo nutné si promyslet cílovou skupinu, téma a způsob vedení kampaně, motivační proslov pro případné voliče a způsob propagace dané strany.

Závěrem došlo k představení jednotlivých subjektů z úst samotných studentů a uskutečnění neoficiálních studentských voleb prostřednictvím online nástroje Mentimeter. Program byl časově vymezen na dvě vyučovací hodiny.

Zástupci škol tak měli možnost zvýšit vliv mladých lidí na tvorbu politik Evropské unie a oslovit především všechny prvovoliče.

Autor: Eurocentrum Pardubice

Sdílet tento příspěvek