Členské státy EU schválily první unijní normu o potírání násilí na ženách

Členské státy EU dnes definitivně schválily první unijní právní předpis, který má pomoci předcházet násilí vůči ženám, uvedla dnes Rada EU. Smyslem normy je také zajištění silnějších práv obětí domácího i dalšího násilí. Europoslanci směrnici podpořili už na konci dubna na svém posledním plenárním zasedání ve Štrasburku.

Jakmile novinka vstoupí v platnost vyhlášením v unijním věstníku, budou mít členské státy tři roky na to, aby její obsah převedly do svého vnitrostátního práva.

Nová pravidla budou také kriminalizovat řadu činů, včetně mrzačení ženských pohlavních orgánů a kybernetického násilí. Kybernetickým násilím je označováno nesouhlasné sdílení intimních obrázků, internetové obtěžování a pronásledování. Řadí se zde i podněcování k násilí nebo nenávisti vůči ženám na síti. Směrnice by měla také zajistit, aby oběti měly přístup ke spravedlnosti a právo požadovat náhradu. Zajištěn by měl být rovněž přístup k bezplatné lince pomoci a do krizových center.

„Násilí vůči ženám a domácí násilí jsou zločiny, které přetrvávají. Tento unijní předpis zaručí, že jeho pachatelé budou přísně potrestáni, a že se obětem dostane veškeré podpory, kterou potřebují,“ okomentoval schválení normy belgický ministr spravedlnosti Paul Van Tigchelt, jehož země nyní EU předsedá.

Norma také zakazuje nucené sňatky. Rozšiřuje rovněž seznam přitěžujících okolností trestných činů o útoky namířené proti veřejně činným osobám, jako jsou novináři a obránci lidských práv. Přitěžující bude i úmysl potrestat oběť kvůli jejímu pohlaví, sexuální orientaci či barvě pleti. V případě odsouzení to může znamenat vyšší trest.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek