22. květen je Mezinárodním dnem biodiverzity

Biodiverzita je klíčovým prvkem pro udržitelnost života na Zemi. Každý organismus, bez ohledu na jeho velikost, hraje v našem ekosystému nezastupitelnou roli. Za účelem upozornění na kritický význam biodiverzity pro naší planetu vyhlásila Organizace spojených národů 22. květen Mezinárodním dnem biodiverzity.

Přestože povědomí o hodnotě biologické rozmanitosti pro budoucí generace roste, počet druhů se vlivem lidské činnosti dramaticky snižuje. Hlavními příčinami tohoto úbytku jsou odlesňování, znečištění, změna klimatu a ničení přirozených stanovišť. Abychom čelili této kritické výzvě, letošní slogan „Buďte součástí plánu“ vyzývá všechny jednotlivce i organizace k aktivní účasti na ochraně a obnově přírody.

Biodiverzita, neboli biologická rozmanitost, zahrnuje veškeré formy života na Zemi – od mikroorganismů přes rostliny a zvířata až po komplexní ekosystémy, ve kterých žijí. Je to spleť života, která podporuje fungování ekosystémů a poskytuje nám základní ekosystémové služby, jako jsou čistá voda, opylování plodin, udržování klimatu a ochrana před přírodními katastrofami. Rozmanitost druhů také znamená vyšší odolnost ekosystémů vůči změnám a stresům, jako jsou například klimatické změny nebo invazní druhy. Bohatá biodiverzita přispívá ke zdravějším ekosystémům, které jsou lépe vybaveny k obnovení rovnováhy po narušení.

Navzdory své nesmírné hodnotě čelí biodiverzita závažným hrozbám. Mezi hlavní patří ztráta přirozených stanovišť kvůli zemědělství, urbanizaci a odlesňování, znečištění, klimatické změny, nadměrný rybolov a pytláctví. Člověk svou činností dramaticky zvyšuje rychlost vymírání druhů, které je nyní odhadováno na desetinásobek až tisícinásobek přirozené míry.

Ochrana biodiverzity vyžaduje globální spolupráci a lokální akce. Mezinárodní dohody, jako je Úmluva o biologické rozmanitosti, si kladou za cíl chránit a udržovat biodiverzitu prostřednictvím stanovení cílů a opatření. Klíčové strategie zahrnují vytváření a správu chráněných území, obnovu poškozených ekosystémů, udržitelné využívání přírodních zdrojů a snižování znečištění.

Evropská unie se v oblasti biodiverzity angažuje prostřednictvím různých iniciativ, politik a právních předpisů zaměřených na ochranu a obnovu biologické rozmanitosti. Jednou z nich je například Strategie EU v oblasti biodiverzity do roku 2030, která je součástí Zelené dohody pro Evropu a jejím cílem je zastavit úbytek biodiverzity a obnovit přírodní ekosystémy. Strategie obsahuje konkrétní cíle, jako je ochrana 30 % pevniny a mořských oblastí EU a obnova degradovaných ekosystémů. Dále EU například v souladu s touto strategií pracuje na novém právním rámci. Cílem právního rámce pro obnovu přírody je zavést opatření, která do roku 2030 obnoví alespoň 20 % pevninských a 20 % mořských oblastí EU a do roku 2050 všech ekosystémů, které potřebují obnovu. Tato pravidla se poprvé zaměřují konkrétně na obnovu přírody v členských státech EU.

Zdroj: OSN, Unsplash

Sdílet tento příspěvek