Věra Jourová: „EU je stabilní síla, která se vždycky zastává slabších.“

Ve speciálním vydání podcastu Tvoříme Evropu přivítáme místopředsedkyni Evropské komise a eurokomisařku pro hodnoty a transparentnost, Věru Jourovou. Společně se ohlédneme za jejím desetiletým působením v Evropské komisi. Zastavíme se u jejích úspěchů, cenných zkušeností a nahlédneme také do běžného pracovního dne české eurokomisařky. Co by Věra Jourová vzkázala novému kolegiu Komise? Kam povedou její další kroky? A má raději české nebo belgické pivo? To vše a mnohem více se dozvíte v nejnovější epizodě podcastu Tvoříme Evropu.


V Evropské komisi působíte již bezmála deset let. Na které úspěchy jste nejvíce hrdá? A co bylo naopak nejnáročnější výzvou či problémem, na který jste dosud narazila?

Děkuji za tyto otázky. Pokrýváme celých deset let, takže to musím vzít trošku do historie. Vždycky mě bavilo a jsem docela hrdá na to, co se povedlo v ochraně spotřebitele. Tam jsem měla před očima toho normálního člověka, kterého někdo šidí, kterému na dveře zvoní „šmejd“, nebo ho chce podvést po telefonu a myslím si, že jsem tam udělala kus práce. Hodně jsme zvýšili ochranu proti neférovým obchodním praktikám včetně dvojí kvality produktů, což hodně rezonovalo.

Druhá věc je, že jsem hodně dělala v oblasti bezpečnosti a ochrany finančních prostředků Unie. Moje dítě je evropský prokurátor, který dnes již funguje velmi dobře a dá se říct, že dostává zpátky do veřejných rozpočtů obrovské peníze, které by jinak zůstaly v rukou podvodníků. Dávala jsem také dohromady legislativu proti praní špinavých peněz, což bylo i trošku nebezpečné. A poté samozřejmě i vše, co se týká digitálního světa. Byla jsem u té historické události, kdy jsme dojednali Akt o umělé inteligenci a do toho patří i Akt o svobodě médií, který si myslím, že nutně potřebujeme. Takže jsem se tak trochu zabývala vším možným a když se za sebe ohlédnu, tak tam vidím kus práce a za vším si stojím.

Věra Jourová je místopředsedkyní Evropské komise a eurokomisařkou pro hodnoty a transparentnost. V Komisi působí již více než deset let. Před soušasným mandátem byla v v letech 2014 až 2019 komisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví.

Co je to nejcennější, co Vám těch deset let dalo?

Když to vezmu trošku filosoficky, někdy říkám, že jsem měla sokratovské momenty „vím, že nic nevím“. Než jsem do světa pustila nějakou věc, která měla lidi ovlivňovat, opravdu jsem se hodně vyptávala. Protože politik, pokud to není brouk Pytlík, by se měl ptát. Takže takové to „vím, že nic nevím“ a pojďme se o tom bavit a společně hledat v širokém okruhu, bylo často nejlepším řešením. A je to asi i mé osobní prokletí, že hodně pochybuji, váhám a nikdy si nejsem úplně jistá. Proto k tomu potřebuji velký okruh lidí, který mi pomáhá. A mám senzační kabinet. Opravdu jsem se obklopila lidmi, kteří jsou chytřejší než já a kteří mi k mnoha úspěchům, které jsem měla, pomáhají.

Poslechněte si celou epizodu na Spotify.

Sdílet tento příspěvek