Lidé mohou ještě ve středu osobně požádat o voličský průkaz pro eurovolby

Lidé mají dnes poslední šanci si vyžádat od svého obecního úřadu voličský průkaz, pokud plánují vybírat nové české europoslance mimo domovskou obec. V případě, že ho budou chtít získat, musí na radnici dojít osobně. Lhůtu pro dodání písemné žádosti promeškali, neboť skončila minulý pátek. Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční 7. a 8. června.

Kandidující strany a hnutí dnes mají poslední možnost dodat ministerstvu vnitra písemné oznámení o stažení nebo odvolání kandidatury některého z adeptů. Ze zaregistrovaných kandidátů dosud podle volebního webu vypadla advokátka Anna Koller (za SEN 21).

Voličský průkaz potřebují i Češi dlouhodobě pobývající v zahraničí, kteří se k českým volbám do Evropského parlamentu přihlásili. Stejně jako tuzemští voliči si mohou vybírat české europoslance pouze v Česku.

Voličský průkaz mohou tradičně využít ti, kteří budou zkraje druhého červnového víkendu například na rekreačních pobytech na horách, v lázních nebo na svých chalupách. Mohou ho využít i lidé, kteří budou v době voleb plánovaně pobývat v nemocnicích, sanatoriích a jiných obdobných zařízeních, pokud v nich nejsou umístěni dlouhodobě a z tohoto důvodu tam jsou již zapsáni do voličských seznamů.

Chystáte se k volbám? Připravili jsme přehledný volební návod.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek