Evropská komise vyčlenila 77 milionů eur na pomoc zemědělcům v ČR a dalších zemích

Evropská komise včera navrhla uvolnit z rezerv 77 milionů eur (přes 1,9 miliardy Kč) na podporu zemědělců pěstujících ovoce, zeleninu a víno v Česku, v Rakousku a v Polsku, kteří byli nedávno postiženi nepříznivým počasím nebývalého rozsahu. Zároveň chce Komise podpořit také portugalské producenty vína. Členské státy návrh schválily, uvedla EK v tiskovém prohlášení.

„Podařilo se nám vyjednat pomoc od Evropské komise pro české pěstitele ovoce ve výši 15 milionů euro, tedy zhruba 378 mil. Kč. Další peníze přidáme z národních zdrojů. Jak jsem slíbil, české ovocnáře nenecháme padnout,“ napsal na sociální síti X ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Pro Rakousko vyčlenila EK deset milionů eur, dalších 37 milionů dostanou polští zemědělci a 15 milionů připadne Portugalsku. Všechny země mohou tuto unijní podporu doplnit až o 200 procent z vnitrostátních prostředků.

„Velké klimatické a tržní výkyvy, kterým tito zemědělci čelili, znovu ukazují, jak důležitá je silná zemědělská rezerva v rozpočtu společné zemědělské politiky (SZP), která posílí stabilitu tváří v tvář stále vážnějším a nepředvídatelnějším krizím,“ uvedl eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski. „Stabilita našich zemědělců je základem stability naší společnosti. Komise je proto nyní i v budoucnu bude v jejich těžkých chvílích podporovat,“ dodal.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek