Frakce EPP má předsedy sedmi výborů a jednoho podvýboru, Patrioti žádného

Europoslanci dnes zvolili vedení všech 20 výborů a čtyř podvýborů v Evropském parlamentu. Zástupci nejsilnější frakce Evropské lidové strany (EPP) šéfují sedmi výborům a jednomu podvýboru, socialisté a demokraté (S&D) mají předsedy pěti výborů. Zástupci nových frakcí Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe) a frakce Evropa suverénních národů (ESN) nezískali ve vedení výborů ani jednu pozici.

Lidovci mají také 31 místopředsedů výborů či podvýborů, socialisté získali 23 těchto funkcí. Předsednická křesla tří výborů získala frakce Evropští konzervativci a reformisté (ECR). Do čela vlivného zemědělském výboru (AGRI) usedne česká europoslankyně Veronika Vrecionová. Konzervativní frakce má rovněž 10 místopředsedů.

Liberální Obnově Evropy (Renew Europe) se podařilo získat pozice předsedů ve dvou výborech a jednom podvýboru. Mají rovněž i 13 místopředsedů. Podobně je na tom frakce Zelených, která má rovněž dva předsedy výboru a jednoho předsedu podvýboru a k tomu osm místopředsedů.

Představitelé Levice v Evropském parlamentu (GUE/NGL) získali post jednoho předsedy výboru a jednoho předsedy podvýboru. Místopředsedů mají celkem pět. Několik místopředsedů zatím nebylo zvoleno, stane se tak nejspíš na některém z dalších zasedání daných výborů.

Mluvčí lidovecké frakce Pedro López de Pablo již před pár dny potvrdil, že budou společně se socialisty a liberály uplatňovat takzvané pravidlo „cordon sanitaire“ vůči krajní pravici. Trojici velkých frakcí prý vadí zejména to, že jsou zástupci krajně pravicových frakcí proruští, a proto nechtějí, aby tito europoslanci reprezentovali Evropský parlament navenek.

Takzvaný cordon sanitaire je neformální dohoda o izolaci krajní pravice. V praxi to znamená neumožnit jejím zástupcům zisk žádné vysoké pozice v Evropském parlamentu. V minulosti to tak bylo s frakcí Identita a demokracie, nyní je to podobné s Patrioty pro Evropu, která má téměř stejné složení.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek