Vláda navrhla Jozefa Síkelu jako kandidáta na post eurokomisaře. Do Bruselu ho ale čeká ještě dlouhá cesta

Premiér Petr Fiala dnes po posledním jednání svého kabinetu před vládními prázdninami oznámil, že ho vláda dnes pověřila, aby předložil Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny kandidaturu ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) na komisaře za Českou republiku. Navržení Síkely jako kandidáta je však teprve prvním krokem, k postu eurokomisaře ho čeká ještě dlouhá cesta.

Předseda vlády dlouhodobě uvádí, že Česko usiluje o silné portfolio, které bude mít skutečné pravomoci. Vláda se po důkladném projednávání dnes shodla na tom, že Jozef Síkela má k navrženému postu vhodné kompetence, které prokázal například během českého předsednictví v Radě EU v roce 2022. Síkela je dle vlády relevantním kandidátem s prokazatelnou praxí v politické funkci, kromě toho má ale také autoritu na unijních jednáních.

„Chtěl bych podotknout, že rozhodnutí vlády bylo jednomyslné,“ uvedl Fiala na následné tiskové konferenci. „V posledních letech jsme si v Evropě vybudovali pozici důvěryhodného, konstruktivního partnera, kterou je nyní čas přetavit v zisk odpovídajícího portfolia v budoucím složení Evropské komise ve prospěch České republiky,“ reagoval Síkela na rozhodnutí vlády.

Teprve po projednání návrhu ze strany Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny bude moci vláda přijmout finální rozhodnutí ve věci Síkelovy kandidatury. Po obdržení všech kandidatur a přidělení portfolií proběhnou ve výborech Evropského parlamentu slyšení, která prověří vhodnost a kompetence kandidátů dle jejich agendy, tzv. grilování.

Evropský parlament by měl o složení nové Evropské komise hlasovat v druhé polovině října. Evropská rada následně formálně jmenuje všechny komisaře do jejich příslušných funkcí kvalifikovanou většinou. Mandát nové Evropské komise by měl začít 1. listopadu. Celý proces se však může zpozdit, pak by nová Komise zahájila své působení až 1. prosince.


Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek