Zastoupení ČR při EU, klíčový úřad v Bruselu, se kvůli rekonstrukci přestěhovalo

Zastoupení Česka při Evropské unii, jedna z klíčových českých diplomatických misí, se muselo přestěhovat kvůli rekonstrukci budovy, ve které sídlí. Asi 130 úředníků a diplomatů, včetně velvyslankyň, se přesunulo jen o pár minut chůze dál, do kancelářské budovy na rušné ulici Rue du Trone. Rekonstrukce by měla trvat 15 měsíců.

Stavební firmě byla budova v ulici Rue Caroly poblíž evropské čtvrti a nedaleko Evropského parlamentu předána 1. července. „Komplexní rekonstrukce byla nutná vzhledem k aktuálnímu stavebně-technickému stavu budovy. Zahrnuje výměnu inženýrských sítí, instalaci nových oken, rekonstrukci topení a klimatizace či výměnu výtahů,“ uvedla Aneta Kovářová z tiskového oddělení ministerstva zahraničí.

V zastoupení České republiky při EU pracují experti z mnoha oblastí od energetiky, dopravy až po zdravotnictví či zahraniční vztahy a finance. Každý den se přitom setkávají se svými protějšky z ostatních členských států Evropské unie, na jednáních prosazují české zájmy a společně se svými kolegy v Česku připravují agendu pro jednání unijních ministrů, ale i premiérů na summitech EU.

Kanceláře v budově na Rue Trone si Česko pronajalo navíc v souvislosti s českým předsednictvím v Radě EU, kdy se výrazně navýšil počet úředníků pracujících v Bruselu. Česko předsedalo Evropské unii v druhé polovině roku 2022. „Nájemní smlouva v budově Trone je podepsána do července 2025 s možností prodloužení nájmu za stávajících podmínek,“ uvedlo tiskové oddělení českého ministerstva zahraničí. „Budova Caroly je v majetku České republiky s příslušností hospodařit ministerstvu zahraničních věcí, i proto je investováno do její rekonstrukce,“ dodalo.

Před začátkem českého předsednictví bylo jednou z možností pořízení jiné budovy a prodej nyní rekonstruované nemovitosti v Rue Caroly. Z koupě domu na rohu ulic Rue de Tréves a Rue de Toulouse nedaleko maďarského velvyslanectví ale tehdy nakonec sešlo.

Zdroj: ČTK
Foto: Zastoupení ČR při EU

Sdílet tento příspěvek