Slovinsko: vláda ztratila většinu

24.01.2013
Slovinská středopravicová vláda přišla o svou těsnou většinu v parlamentu. Koalici opustil jeden z menších partnerů, strana Občanská kandidátka Gregora Viranta, uvedla agentura Reuters. Strana disponující osmi poslanci se k tomuto kroku rozhodla kvůli tomu, že premiér Janez Janša podezřelý z korupce odmítl rezignovat na svou funkci.

Dva ministři Občanské kandidátky z kabinetu odejdou v pondělí, šéf strany Virant rezignuje na funkci předsedy dolní komory parlamentu. Janša nyní povede menšinový kabinet až do doby, než parlament rozhodne o jmenování jeho nástupce či vypsání předčasných voleb. Poslední parlamentní volby proběhly ve Slovinsku v prosinci 2011, koalice složená z pěti stran vznikla před rokem.

Premiér Janša, který je zároveň předsedou Slovinské demokratické strany, čelí obviněním z korupce již delší dobu. Slovinská Komise pro prevenci korupčního chování ho nařkla z toho, že není schopen vysvětlit nesrovnalosti týkající se jeho osobních bankovních kont a daňových přiznání od roku 2010. Premiér obvinění odmítá, jeho kauza však rozhořčila veřejnost a vyvolala mnohatisícové pouliční protesty.

Politická krize vypukla v den, kdy Komise pro prevenci korupčního chování představila své závažné a průkazné poznatky, uvedl dnes Virant. Odchod jeho strany z vládní koalice by podle něj měl být první krokem k řešení této krize.

Slovinsko tvrdě postihla světová ekonomická krize. Vláda provádí rozsáhlé rozpočtové škrty, krátí penze a snižuje platy státních zaměstnanců. Mnozí Slovinci úsporná opatření kritizují, včera kvůli nim stávkovalo 100.000 zaměstnanců státních podniků.

Sdílet tento příspěvek