Von der Leyen představila novou Komisi. Síkela bude odpovědný za mezinárodní partnerství

Ve Štrasburku se dnes sešli poslanci Evropského parlamentu k plenárnímu zasedání, jehož součástí je i návštěva předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen. Šéfka unijní exekutivy poslancům představila návrh složení svého nového týmu a rozvržení portfolií. Současný ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela dostane portfolio mezinárodního partnerství.

„O post eurokomisaře se ucházím s cílem co nejvíce se podílet na ekonomickém rozvoji Evropy a portfolio Mezinárodního partnerství mi dá možnost se soustředit na posilování ekonomické bezpečnosti, na diverzifikaci našich dodavatelů kritických surovin a na otevírání nových trhů evropským firmám,“ uvedl Jozef Síkela po oznámení rozdělení portfolií.

„Mým cílem bylo získat pro Česko silné ekonomické portfolio a vzhledem k tomu, že Mezinárodní partnerství má opravdu významný rozpočet i největší Generální ředitelství v celé Evropské komisi, věřím tomu, že se mi podaří zajistit, aby toto portfolio významné opravdu bylo,“ doplnil.

Síkela bude mít na starosti dohled nad evropskou mezinárodní spoluprací a rozvojovou politikou, podporu koordinace mezi Evropskou unií a jejími členskými státy v oblasti rozvojové spolupráce a rovněž spolupráci s partnery při prosazování hodnot EU, včetně demokracie, právního státu a dodržování lidských práv. Síkela získává portfolio, pod které spadá vůbec největší generální ředitelství, které zaměstnává 3000 lidí a má k dispozici velké finanční prostředky.

Na přidělení portfolia již reagoval i předseda vlády Petr Fiala, který uvedl, že portfolio mezinárodního partnerství propojuje obchod, rozvojovou politiku, geopolitické vztahy a bezpečnost. „Jozef Síkela bude spravovat největší rozpočet, který kdy měl český komisař na starosti, bude rozhodovat o investicích v programu Global Gateway ve výši až 300 mld. eur a bude mít pod sebou jedno z největších generálních ředitelství v celé Komisi. Jeho portfolio bude i příležitostí pro naše firmy s ohledem na jejich investice ve světě nebo při zajišťovaní dodavatelských řetězců,“ uvedl premiér.

Jen pár hodin před vystoupením předsedkyně Evropské komise přitom nebylo jasné, zda k oznámení nového složení unijní exekutivy skutečně dojde. Slovinská kandidátka do Komise totiž musela být ještě schválena tamním parlamentní výborem. Druhou komplikací se stala rezignace francouzského eurokomisaře Thierryho Bretona, který byl nominován i do nového týmu Komise. Nakonec za něj ale Paříž rychle našla náhradu a už za pár hodin informovala, že novým francouzským kandidátem je končící ministr zahraničí Stéphane Séjourné, který je dlouholetým blízkým spojencem a spolupracovníkem prezidenta Emmanuela Macrona.

Sdílet tento příspěvek