Turecku hrozí od EU přísnější sankce za průzkum ve Středomoří

27.11.2020
Euroskop, ČTK

Turecku hrozí přísnější sankce ze strany Evropské unie kvůli průzkumu zásob ropy a zemního plynu, který vede ve východním Středomoří. Podle Francie a Řecka nevyslyšela Ankara varování, aby se vyvarovala provokací, které v říjnu vyslaly členské země EU. Přesný rozsah návrhu nových sankcí Paříž ani Atény zatím nepředstavily. Evropský parlament včera navíc vyzval k uvalení sankcí na Turecko v souvislosti jeho aktivitami v severokyperském městě Varoša.

Ankara v sobotu oznámila další prodloužení sporného průzkumu, který Turecko vede ve vodách, na které si činí nárok také Řecko.

„Turecko dostalo možnost i čas ke změně, ale rozhodlo se toho nevyužít,“ uvedl mluvčí řecké vlády Stelios Petsas. V podobném duchu se tento týden vyjádřil i francouzský ministr zahraničí Yves Le Drian. „Je na nich, aby si vybrali: spolupráci nebo střet,“ podotkl. Francie patří vedle Řecka a Kypru mezi země, které nejvíce naléhají na zavedení sankcí proti Turecku. Podle diplomatických zdrojů agentury Reuters by se sankce měly týkat oblastí souvisejících s průzkumem a těžbou ropy, například lodní přepravy, energetiky či bankovnictví.

V listopadu EU prodloužila o rok sankce zavedené proti dvěma představitelům turecké státní ropné společnosti TPAO.

O eventuálních sankčních krocích by mohl rozhodnout summit EU naplánovaný na 10. a 11. prosince. „Turecko je klíčovým partnerem v mnoha oblastech, v Radě Evropské unie nepanuje shoda (nad posílením sankcí),“ řekl agentuře Reuters zdroj z evropských institucí.

Rozšíření sankcí bude podle Reuters velice záležet na postoji Německa, které nyní unii předsedá. Berlín se dosud snažil podpořit jednání mezi Řeckem a Tureckem ohledně sporného průzkumu.

Mezi Německem a Tureckem tento týden vzrostlo napětí poté, co německé námořnictvo zastavilo a zkontrolovalo tureckou nákladní loď směřující do Libye. Podle tureckých úřadů němečtí vojáci porušili mezinárodní právo, protože nepočkali na povolení. Německo ale uvedlo, že se jednotky řídily standardní procedurou.

V sobotu Turecko ohlásilo další prodloužení průzkumu, který provádí loď Oruç Reis v doprovodu dvou tureckých armádních plavidel ve vodách, jež si vedle Turecka přisvojuje i Řecko. Podle Řecka turecký průzkum porušuje mezinárodní právo. Ankara to odmítá.

Spor mezi evropským blokem a zemí, která stále oficiálně usiluje o členství v unii, se točí také okolo severního pobřeží rozděleného Kypru. Severokyperská turecká republika se začátkem října rozhodla otevřít pláže ve městě Varoša, které po turecké invazi na ostrov v roce 1974 musely opustit desetitisíce kyperských Řeků. Podle Bruselu krok podporovaný Ankarou ještě více vyostřuje napětí a porušuje rezoluci OSN.

Europoslanci v včerejším usnesení přijatém drtivou většinou hlasů postup Turecka odsoudili a vyzvali k předání Varoši jejím původním obyvatelům. Podle europoslanců by EU měla v této věci postupovat jednotně a přijmout vůči viníkům situace sankce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek