Trump podpořil postoj Itálie k otázce migrace


Euroskop, Politico.eu, čtk, 1. 8. 2018

V pondělí 30. července v Bílém domě americký prezident Donald Trump přivítal italského předsedu vlády Giuseppe Conteho. Americký prezident jej ocenil za rázný přístup jeho vlády k otázce migrace a prohlásil, že ostatní evropské země by měly následovat italský příklad. Hlavními tématy schůzky mimo otázky mezinárodní politiky, obchodu, bezpečnosti a spolupráce v rámci NATO byla migrace.

Itálie, která po nástupu nové vlády odmítá přijímat lodě s migranty a pokouší se co nejvíce omezit jejich příjezd do země, má tak v této oblasti poměrně blízko k Trumpově administrativě.

Ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini začal po červnovém nástupu do funkce podnikat rázné kroky pro snížení počtu migrantů, kteří v Itálii dlouhodobě čekají na výsledek azylového řízení

Itálie se snaží zamezit příjezdu nových lodí s migranty a uprchlíky k italským břehům, za což si vysloužila kritiku některých evropských států. Salvini také nařídil omezit na minimum služby pro lidi, kteří o azyl žádají.

Trump: Přístup Itálie by ostatní evropské země měly následovat

Trump se již od svého zvolení do úřadu tématem migrace intenzivně zabývá a plánuje vystavět zeď při hranici s Mexikem. Přísnější italskou migrační a azylovou politiku tak uvítal. Na společné tiskové konferenci americký prezident prohlásil: „že ostatní evropské země by měly následovat italský příklad“.

„Velice souhlasím s tím, co děláte v otázce migrace, a nelegální migrace, ba i legální migrace,“ citovala pohled prezidenta Trumpa na italskou politiku vůči migrantům agentura Reuters.

Konference k Libyi

Během tiskové konference premiér Conte oznámil, že se rozhodl uspořádat konferenci k Libyi. Itálie má zájem na politické a bezpečnostní stabilizaci Libye, jelikož z pobřeží Libye se na cestu přes Středozemní moře vydává značná část migrantů.

Řím se tak dlouhodobě snaží podporovat libyjskou pobřežní stráž, když mimo finanční spolupráci letos Řím nabídl 12 hlídkových lodí pro boj s pašeráctvím a nelegální migrací.

Trump Conte
Italský premiér Conte a prezident USA Trump během setkání v Oválné pracovně. Zdroj: ČTK

Obchod, bezpečnost a spolupráce v rámci NATO

Conte po setkání s americkým prezidentem podotkl, že vedení obou zemí má v současnosti shodný pohled nejen na migraci, ale i na řadu dalších témat.

Italský předseda vlády se vstřícně vyjádřil k Trumpovu požadavku vyrovnat deficitní americkou obchodní bilanci s evropskými zeměmi. Prezident USA již delší dobu argumentuje, že evropské země nespravedlivě těží z obchodu se Spojenými státy, kvůli čemuž státy EU zahrnul mezi plátce cel za dovoz oceli a hliníku.

Řím také slovy Conteho chápe Trumpovu výzvu k výraznému zvýšení vojenských rozpočtů členských zemí NATO, kterou označil za „odůvodněnou“. Jen málo zemí totiž plní dohodu o dvouprocentních výdajích na obrannou politiku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek