Zpráva o Frontexu: Chyby kam se podíváš


Marie Bydžovská, Euroskop, 16.9. 2015

Organizace Bureau of Investigative Journalism (BIJ) zveřejnila v úterý zprávu, v níž poukazuje na nedostatky ve fungování agentury Frontex.

Příčinou potíží je podle autorů zprávy, že Frontex byl stavěn na klidná období. Nedokáže tedy reagovat na současnou zátěž. Agentura vznikla v roce 2005.

Problém není jen na straně Frontexu. Pět měsíců poté, co summit EU rozhodl o zvýšení jeho rozpočtu o 26,8 milionů eur, členské státy nenabídly dostatek vybavení a expertů. Proto hrozí, že agentura finance nevyužije.

„Je to škoda a může to znamenat, že pokud neshromáždíme dostatek prostředků, na konci roku budeme muset poslat peníze zpátky do Bruselu,“ řekl autorům zprávy zástupce ředitele Frontexu Gil Arias-Fernández.

Frontex jen koordinuje

Celým názvem Frontexu je „Evropská agentura pro správu vnějších hranic“, z čehož by se mohlo zdát, že se jedná o instituci s významnými nadnárodními pravomocemi. Její role je především v koordinaci spolupráce členských států. Nevlastní mnoho vybavení a pro své operace využívá experty a zařízení zapůjčené členskými státy, včetně lodí či automobilů. Ze svého rozpočtu jim za to vyplácí náhradu.

Neschopnost členských států poskytnout Frontexu potřebné zdroje je podle předsedy výboru Evropského parlamentu zodpovědného za vnitro Claude Moraese „skandální“. Jedná se přitom podle něj o „kritický moment“.

„Frontex je klíčovým nástrojem v reakci na krizi a lidé budou proto udivení, že ačkoliv byly k dispozici finance, nemá dostatečné prostředky, aby mohl provést reakci v první linii,“ vyjádřil se Moraes.

Agentura příval imigrantů předpovídala

Autoři dokumentu zdůrazňují, že agentuře nelze upřít jasné úspěchy – především 173 500 zachráněných lidských životů jen za loňský rok. Ale za vnější fasádou se podle nich skrývá instituce, která má žalostně málo pravomocí a zápasí se selháními členských států.

Analýzy rizik zpracované Frontexem v posledních třech letech předpovídaly, že do Evropy přijde vlna migrantů, která se povalí přes Středomoří, Řecko a Maďarsko. Evropa však na varování nereagovala. Důsledkem selhání celé EU vznikl stav kvůli kterému utonuly tisíce lidí, a pašeráci vydělávali na uprchlících před válkou, upozorňuje Bureau of Investigative Journalism.

Špatné priority

Zpráva poukazuje i na nehospodárné nakládání s financemi v agentuře. Server Politico uvádí jako příklad loňský vánoční večírek pro zaměstnance v luxusní varšavské rezidenci Palac Prymasowski, který přišel na 22 tisíc eur (téměř 600 tisíc Kč) nebo jednodenní konferenci za 350 tisíc eur (téměř 9 a půl milionu Kč).

Na druhou stranu chybí investice jinde. Více než 2 miliony uprchlíků žijících nyní v Turecku plánuje podniknout nebezpečnou cestu na evropské pobřeží, ve Frontexu přitom nemají žádné odborníky věnující se získávání informací o fungování pašeráckých skupin.

Minulý týden předseda Evropské komise Jean Claude Juncker předestřel velkolepé plány na posílení Frontexu. Konkrétní opatření ještě neoznámil. Dokument ale varuje, že více peněz nemusí stačit. „Prozkoumaly jsme rozpočet agentury ve výši 143 milionů ročně… Naše zjištění vzbuzují hluboké obavy nad pravomocemi Frontexu, a zda dokonce i s rozsáhlejšími pravomocemi a vyšším rozpočtem – bude schopen poskytnout celoevropskou odezvu,“ stojí v něm.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek