Od dohody EU s Tureckem dorazilo do Řecka 17.000 lidí

02.11.2016
Euroskop,čtk

Od migrační dohody uzavřené před sedmi měsíci mezi Evropskou unií a Tureckem dorazilo do Řecka 17.000 lidí, z nichž polovinu tvoří syrští uprchlíci. Vráceno bylo jen 700 osob, většinou ekonomických migrantů z Pákistánu a Bangladéše. Jak dnes uvedla agentura Reuters, dohoda je naplňována jen z části, a to vinou neefektivní byrokracie.

Od letošního března se sice podařilo zastavit příliv statisíců lidí, ale počet více než 60.000 uprchlíků, kteří uvázli v Řecku, se nijak nesnižuje. Hlavně na ostrovech ve východní části Egejského moře, kam se z Turecka dostávají nejdřív, jsou tábory přeplněné. V současnosti tam je 15.900 běženců a migrantů a každý měsíc jich přibude 2500. Před uzavřením dohody jich tolik přibývalo prakticky denně.

Vracení ekonomických migrantů brzdí neefektivní byrokracie

Evropští úředníci a experti uvádějí, že aby dohoda mohla v dlouhodobém horizontu fungovat, musejí být uprchlíci vraceni do Turecka v hojnějším počtu. Pokud bude existovat naděje, že v Řecku nakonec zůstanou, bude přicházet mnoho dalších.

Evropská unie podle Reuters obviňuje Řecko z neefektivnosti, která se vyznačuje pomalým tempem zpracovávání žádostí o azyl a odvolávání proti jejich zamítnutí. Atény se brání, že jsou množstvím případů zahlceny a žádají úřednické posily ze zemí EU. Podle unijních činitelů by však větší počet úředníků nepomohl, protože na vině je samotný řecký systém.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek