Zdroj z EK: Komise doporučí vstup Bulharska a Rumunska do EU v roce 2007

12.05.2006

Tento krok ovšem EK podmíní splněním řady úkolů a otevře tak cestu k případnému přehodnocení kladného rozhodnutí.

Evropská komise příští týden doporučí členským státům, aby souhlasily s přijetím Rumunska a Bulharska do EU k 1. lednu příštího roku. Zároveň však sama tento krok podmíní splněním řady úkolů a otevře tak cestu k případnému přehodnocení kladného rozhodnutí, s cílem udržet Sofii i Bukurešť pod silným politickým tlakem.

Podle informovaného zdroje EK schválí komisaři v úterý ve Štrasburku hodnocení Rumunska, Bulharska plus shrnující zprávu o obou zemích, která bude obsahovat závěry a doporučení. Vyplyne z ní, že Evropská komise stále věří ve schopnost bulharské a rumunské vlády provést v příštích měsících předepsané kroky. Pokud by to však nedokázaly, vyhrazuje si EK právo kdykoli v této době zvednout červený praporek a navrhnout členským státům, aby vstup odsunuly o rok, jak jim to umožňuje smlouva o přistoupení.

Zpráva upozorní, že i kdyby se obě země staly členy EU v lednu, mohou přijít o peníze z její pokladny. Zatím totiž nezřídily platební agentury, které se starají o správu zemědělských dotací. Bulharsko nemá ani systém nakládání se subvencemi z regionálních fondů. Dokud tyto struktury nebudou, nelze peníze vydat.

Komise dospěje podle téhož zdroje k závěru, že Rumunům zbývá odstranit čtyři závažné nedostatky a Bulharům šest. Zatímco v prvním případě jde spíše o technické věci, ve druhém komise poukáže na nutnost předvést hmatatelné výsledky při potírání korupce, podvodů a v boji proti organizovanému zločinu.
Případný odklad vstupu Bulharska o rok musejí členské země schválit jednomyslně, u Rumunska by stačila kvalifikovaná většina. EU může vůči oběma zemím spustit také sérii ochranných opatření, které omezí jejich účast v některých oblastech společného počínání.

Související články:
Odloží Brusel vstup Bulharska a Rumunska do EU?
Unie přijme Rumuny a Bulhary, ale s výhradou

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek