Ministři financí EU jednali o tzv. balíčku DPH v digitálním věku a další podpoře Ukrajiny

V pátek 21. června se v Lucemburku uskutečnilo zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci (ECOFIN), na kterém ministři financí členských států EU jednali o dani z přidané hodnoty v digitálním věku, doporučeních balíčku evropského semestru pro jednotlivé státy a plánu finanční podpory Ukrajiny na rok 2025. Českou republiku na jednání zastupoval ministr financí Zbyněk Stanjura.

Rada ministrů financí členských států projednávala balíček týkající se daně z přidané hodnoty (DPH) v digitálním věku, jehož cílem je přizpůsobení digitální éře.

Přestože ministři zaznamenali v jednání pokrok, shoda zatím nepanuje na  části týkající se ekonomiky platforem, do které patří například služby poskytující krátkodobého ubytování nebo osobní přepravu, pro které se Rada pokusí nalézt řešení v průběhu příštích zasedání.

Komise předložila ministrům jarní balíček k evropskému semestru 2024 v rámci cyklu koordinace hospodářských politik. Balíček obsahuje doporučení pro jednotlivé země, která poskytují členským státům pokyny k jejich hospodářské, sociální, zaměstnanecké, strukturální a makroekonomické politice.

Součástí balíčku jsou i zprávy, které hodnotí plnění fiskálních pravidel, především překročení prahové hodnoty (3 % HDP) pro deficit veřejných financí. Česká republika již v minulosti vysvětlila důvody pro mimořádné překročení schodku v roce 2023 a díky přijetí konsolidačního balíčku a důvěryhodné fiskální trajektorii pro nadcházející roky byla zařazena do skupiny zemí plnících evropská fiskální pravidla.

Rada se v další části jednání věnovala otázce ekonomických a finančních dopadů ruské agrese vůči Ukrajině. Do diskuse se prostřednictvím videohovoru zapojil také ukrajinský ministr financí Sergij Marčenko, který své unijní protějšky informoval o hospodářské a rozpočtové situaci na Ukrajině. Rovněž sdělil informace o provádění tzv. Nástroje pro Ukrajinu, který v současnosti představuje hlavní zdroj finanční a rekonstrukční podpory.

Ministři také diskutovali o nedávném rozhodnutí skupiny států G7, dle kterého by měly být další finanční potřeby Ukrajiny v roce 2025 pokryty půjčkou v objemu přibližně 50 mld. dolarů ze strany G7 prostřednictvím výnosů ze zmrazených aktiv Ruské centrální banky.

Cílem Rady je uvést rozhodnutí v nejbližší době do praxe tak, aby byly umožněny výplaty již před koncem letošního roku.

Zdroj: Rada EU, MF ČR, ÚV ČR
Foto: MF ČR





Sdílet tento příspěvek