Spor mezi českými europoslanci byl odročen

05.10.2005
Spor českých poslanců Evropského parlamentu Jany Bobošíkové a Vladimíra Železného byl odročen kvůli námitce podjatosti soudce.

Pražský městský soud v úterý odročil jednání ve sporu europoslanců a bývalých politických spojenců Jany Bobošíkové a Vladimíra Železného. Právník Bobošíkové namítl, že soudce Martin Valehrach je podjatý. Ten totiž 28.září uvedl, že europoslankyně žádá kromě omluvy i finanční odškodnění, což není pravda.

Soudce se sice omluvil, ale tento incident nepovažuje za důvod k námitce z podjatosti. Spis bude proto poslán k pražskému vrchnímu soudu, který o námitce rozhodne. Jana Bobošíková je rozhodnuta na soudce podat kárnou žalobu. To jí ale český právní řád neumožňuje. Může pouze podat podnět předsedovi pražského městského soudu či ministru spravedlnosti.
Spor mezi Bobošíkovou a Železným, který vyústil až v podání žaloby na ochranu osobnosti, začal ještě před loňskými červnovými volbami do Evropského parlamentu. Jana Bobošíková a její někdejší nadřízený z televize Nova Vladimír Železný kandidovali společně za hnutí Nezávislí. Ještě před volbami údajně podle Bobošíkové Železného manželka Konstancie jako volební zmocněnkyně chtěla Bobošíkovou vyškrtnout z kandidátky.

Manželé Železní i předseda hnutí František Zwyrtek to ale popřeli. Po volbách, ve kterých na základě preferenčních hlasů Jana Bobošíková Železného předstihla, se spor rozhořel naplno. Bobošíková oznámila, že nebude podporovat hnutí Nezávislí kvůli rostoucímu vlivu Železného. Železný uvedl, že Bobošíková zradila hnutí, za které byla do EP zvolena. Kritizoval i to, že si najala svého manžela Pavla jako asistenta a odmítl se účastnit společné televizní debaty.

Vladimír Železný se stal v EP členem euroskeptické skupiny Nezávislost a demokracie. Právní výbor EP v současné době jedná o odnětí imunity a vydání Vladimíra Železného do ČR za účelem stíhání mj. kvůli poškozování věřitele a krácení daní. Jana Bobošíková zůstala nezařazenou poslankyní.

Sdílet tento příspěvek