Odbory se bouří proti liberalizaci služeb

14.02.2006
Evropské odborové konfederaci (EOK) se zejména nelíbí, že zůstala do značné míry zachována „zásada země původu“ a že se má směrnice vztahovat na řadu služeb obecného zájmu.

Desetitisíce odborářů burcovaly poslance Evropského parlamentu, aby nepřijímali původní návrh zákona o pohybu služeb v EU. Ten se jako „Bolkesteinova směrnice“ stal pro odborové hnutí, zejména v západní Evropě, symbolem bezbřehé liberalizace a ohrožení sociálních jistot. Parlament zahájil ve stejné době rozpravu na toto téma, která potrvá do půlnoci. Hlasovat se bude ve čtvrtek.

Původní návrh předložený bývalým komisařem Fritsem Bolkesteinem se opíral o „zásadu země původu“, podle níž se krátkodobé poskytování služeb mělo řídit právem země, odkud poskytovatel pochází. Tato zásada narazila na odpor většiny západoevropské levice, podle níž by vedla k „sociálnímu dumpingu“. V návrzích kompromisů z posledních dní byla zásada vypuštěna a nahrazena sérií pravidel, podle nichž se mají přeshraniční služby v EU řídit; v tichosti se má za to, že jinak platí právo hostitelské země.

Demonstrace se podle policie zúčastnilo 30.000 lidí ze dvou desítek zemí; organizátoři hlásili až 50.000. Nejvíce bylo Francouzů, Němců, Belgičanů a Italů. Po nedávných neblahých zkušenostech s přístavními dělníky je policie nepustila do bezprostřední blízkosti parlamentu. Na parkovišti kousek od budovy řečníci pranýřovali „zásadu země původu“ a volali po tom, aby se liberalizace nevztahovala na „veřejně prospěšné služby“.

Podle Evropské odborové konfederace (EOK), která demonstraci svolala, by původní návrh „vytvořil nespravedlivou soutěž mezi poskytovateli služeb a zavedl nové, nepřijatelné formy diskriminace, které by ohrozily zaměstnanost“. Její generální tajemník John Monks nicméně usoudil, že kompromisní pokusy z posledních dní jdou správným směrem a činí zákon přijatelnějším.

Demonstranti tak neměli jednotný cíl a stejnou představu o tom, proč dupou po štrasburské dlažbě. Značná část odmítala jakoukoli úpravu pohybu služeb na vnitřním trhu EU, další naopak podporovali kompromisní pokusy. Demonstraci vykládali jako varování, aby se poslanci při hlasování ve čtvrtek nevraceli k původnímu projektu.

V rozpravě o kontroverzní směrnici zněly hlasy nesmiřitelné i smířlivé. To hlavní se však děje v zákulisí; uvnitř politických klubů i mezi nimi navzájem se odehrává zápas o přesné znění případných kompromisních formulací nejspornějších ustanovení. Řada poslanců nevylučuje, že se nakonec tato práce zadře kvůli odlišným citlivostem jedněch i druhých a směrnice nebude ve čtvrtek v prvním čtení schválena vůbec.

Sdílet tento příspěvek