Itálie: Musíte počkat ještě tři roky

14.03.2006
Dopad předvolební kampaně v Itálii pocítilo i Česko a další postkomunističtí členové EU. Italská vláda se totiž rozhodla, že jejich občanům uzavře pracovní trh na další tři roky.

Dopad předvolební kampaně v Itálii pocítilo i Česko a další postkomunističtí členové Evropské unie. Italská vláda se totiž rozhodla, že jejich občanům uzavře pracovní trh na další tři roky. Podle diplomatů jde o čistě vnitropolitický tah. Francie zase včera oznámila, že pracovní trh postupně otevře, ale jen pro omezený počet oborů.

„Itálie sice ještě formálně neupozornila Evropskou komisi, ale její vláda přijala interní rozhodnutí, že neuvolní pracovní trh,“ sdělila Adéla Rubešová, tajemnice pro evropské záležitosti českého velvyslanectví v Římě. „Vládní koalice si před volbami netroufla otevřít pracovní trh kvůli veřejnému mínění,“ uvedla.
V pravicovém kabinetu Silvia Berlusconiho má značný vliv Liga severu, která brojí proti zahraničním pracovníkům. Volby se konají 9. a 10. dubna a Berlusconiho koalice nyní v průzkumech zaostává o několik procent za středolevým seskupením Romana Prodiho.

Dveře práci v Itálii však nejsou zcela zabouchnuté. Řím se totiž rozhodl zdvojnásobit počet pracovních povolení pro občany nových členských zemí unie na 170 tisíc za rok. Dosud Italové nabízeli 79 500 pracovních povolení. Kvótu přitom loni naplnili jen ze 70 procent. Pracovní povolení získalo 4217 Čechů, což je řadí na třetí místo za Poláky (32 tisíc povolení) a Slováky (14,5 tisíce).

Itálie tak zůstala hluchá k výzvám, které se nesou jak z Východu, tak z Bruselu. Po otevření pracovních trhů volá především český eurokomisař pro zaměstnanost Vladimír Špidla. Ten v únoru zveřejnil zprávu, podle které otevření pracovních trhů prospívá ekonomice a nezpůsobuje růst nezaměstnanosti. K otevření hranic se však přesto dosud odhodlala jen necelá polovina starých členských zemí EU.

Ostatní mají na rozhodnutí čas do konce dubna. Většina z nich dosud otevření trhů zatvrzele odmítala, ale nyní podle všeho pomalu ustupuje.
Mezi jednoznačné odpůrce patřila Francie, kde hrozba příslovečného „polského instalatéra“ byla i jednou z příčin loňského odmítnutí euroústavy. Francouzský premiér Dominique de Villepin ale včera oznámil, že jeho vláda „postupně a kontrolovaně“ otevře pracovní trh pro pracovníky ve vybraných oborech.
Francii chybějí pracovní síly například ve stavebnictví, zdravotnictví, restauracích a dopravě.

Kdo otevře hranice pracovníkům z osmi postkomunistických členů EU

Uvolnili pracovní trh od 1. 1. 2004:

Uvolní od 1. 1. 2006:

Dosud nerozhodnuti:

Uzavřou pracovní trhy nejméně do roku 2009:

Sdílet tento příspěvek