Praha zatím nepřilákala úřady EU

16.03.2006
České republice se vzdaluje šance na získání sídla některého z úřadů Evropské unie. Právě to si přitom vytkla česká vláda za svůj strategický cíl.

Česko usiluje o získání sídla hned dvou různých úřadů: Evropského technologického institutu a Evropského institutu pro rovné postavení žen a mužů. V prvním případě zatím není jasné, jestli vůbec nějaké „kamenné“ sídlo vznikne. Druhý úřad pro sebe pravděpodobně získá Slovinsko.
Vláda loni v prosinci za prioritu označila získání Evropského technologického institutu (EIT). To platí i nadále. „Soustřeďujeme se na EIT,“ potvrdil včera HN premiér Jiří Paroubek a dodal, že na český zájem o umístění takové instituce do Brna opakovaně upozorňuje představitele zemí unie.

Plány se mění

Česko se nevzdalo ani naděje na získání Evropského institutu pro rovné postavení žen a mužů, neboli „genderového“ institutu. „Po diplomatické stránce máme dobrou vyhlídku. Přesto ale od kolegů z hospodářské oblasti převažuje snaha umístit do Česka technologický institut. Osobně mě to mrzí,“ řekl HN ministr Zdeněk Škromach.
Snahu získat obě instituce pro Česko potvrzuje i náměstek ministra zahraničí Vladimír Müller. „V tuto chvíli je pro vládu zajímavá jak varianta EIT, tak i genderového institutu. Prioritu má ovšem rozvoj technologií,“ řekl HN.

Zřízení „genderového“ institutu, který by pomáhal boji proti diskriminaci žen, navrhla loni v březnu Evropská komise, v úterý je ve Štrasburku schválil Evropský parlament. Zatím není zdaleka jasné, kde bude sídlit, ale o Česku se v souvislosti s ním hovoří jen okrajově. Největší šance si dávají Slovinci. Zájem má i Slovensko a Litva. Zaujetí všech tří zemí potvrdila i debata v Evropském parlamentu, za Česko se přitom nepostavil nikdo.

O sídle všech evropských institucí rozhodují šéfové států a vlád na summitech EU. Během summitu, který se v Bruselu koná za týden, by se mohlo ukázat, zda budoucí Evropský technologický institut bude mít nějaké koordinační centrum, o které by mohlo Česko bojovat.
Česko v každém případě ve svém snažení za jinými novými členskými státy zaostává. V Polsku už od loňska pracuje Agentura pro správu vnějších hranic EU, Slovensko má velkou šanci na získání sídla Evropské azylové agentury a nejvýznamnějším kandidátem na umístění uvažované Agentury pro bezpečnost říční dopravy je Maďarsko.

Roztříštěné síly

Ale je vůbec pro Česko důležité, aby zde nějaký evropský úřad sídlil? Podle vlády o tom není sporu. „Je v jednoznačném zájmu České republiky, aby tu nějaký institut byl,“ tvrdí Škromach. „Je to v první řadě věc prestiže a v té druhé i nabídky pracovních míst, i když by to v první fázi bylo spíše v řádu desítek.“
Opozice s tím nesouhlasí. „Není to podstatné. Pro české občany z toho neplyne žádný prospěch, jenom to budou další utracené peníze EU,“ říká europoslanec za ODS Milan Cabrnoch.

O jaké unijní instituce usiluje Česko

Evropský technologický institut

Evropský institut pro rovné postavení žen a mužů

Sdílet tento příspěvek