ČR se nelíbí návrh usnesení hospodářského summitu EU

21.03.2006
České námitky se týkají zejména liberalizace služeb a volného pohybu pracovníků v EU. ČR by také nerada v závěrech jednání konkrétní číselné mety.

Česká republika není spokojena v některými body návrhu usnesení nadcházejícího hospodářského summitu Evropské unie připraveného Rakouskem jako předsedou EU. České výhrady přednesl na pondělním zasedání šéfů diplomacií členských zemí EU ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

České námitky se týkají zejména liberalizace služeb a volného pohybu pracovníků v EU. Rakousko navrhuje, aby byl počátkem dubna předložen upravený návrh směrnice o liberalizaci služeb založený na únorovém stanovisku Evropského parlamentu, který devalvoval původní projekt EK z popudu řady starých členských zemí. Praha si přeje, aby se v usnesení objevil spíše kompromisní text, na němž se minulý týden dohodli ministři hospodářství. Ten předpokládá „dosažení širokého konsensu“ tak, aby byl vnitřní trh se službami v EU funkční.

Směrnice dělí unii

Francie, Německo, Belgie, předsedající Rakousko a další staré země si přejí, aby se vyšlo z pozice EP a oslabená směrnice byla rychle schválena. Nové státy podporované Británií, Španělskem, Finskem či Irskem by se rády vrátily k původní ambiciózní podobě zákona, která umožňovala, aby se podniky či jednotlivci při poskytování služeb v jiné zemi v EU mohli ve většině případů řídit svým domácím právem.

Česká strana také podle Svobody v rakouském textu postrádá podstatnější zmínku o volném pohybu pracovních sil. „Není tam dostatečně zdůrazněno, jak prospěšné je pro EU liberalizovat pracovní trhy. Prosazujeme, aby to bylo důraznější,“ řekl.

České straně se také nelíbí snahy vtělit do závěrů summitu číselně vyjádřené mety, například ve snižování nezaměstnanosti. Jarní hospodářský summit EU bude jako vždy věnován převážně konkurenceschopnosti a zaměstnanosti v EU. Očekává se na něm vzrušená debata o rozporu mezi posilováním vnitřního trhu a projevy národního protekcionismu v poslední době ve Francii, Španělsku a Polsku.

Sdílet tento příspěvek