EU chce odstraňovat bariéry v obchodování s elektřinou

31.03.2006
Liberalizace trhu s elektřinou, která by měla proběhnout během příštích dvou let, pomůže i Česku jako jednomu z předních vývozců.

Liberalizace energetického trhu EU by měla pokročit. V příštích dvou letech by se mělo pracovat na odstranění některých administrativních a technických bariér v obchodování s elektřinou, což by pomohlo i Česku jako jednomu z předních vývozců. Po setkání s místopředsedou Evropské komise pro podniky a průmysl Günterem Verheugenem to novinářům řekl vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel.


„Časový horizont si přestavuje EU relativně velmi krátký, situace by se měla zlepšovat už během příštích dvou let,“ řekl Havel s tím, že vzhledem k potřebě výstavby technických zařízení se proces nedá urychlovat.
Liberalizace v energetice i dalších oblastech byla podle Verheugena jedním z hlavních témat schůzky. Podle Havla má zjednodušování obchodování s elektřinou podporu ve všech zemích unie.


Verheugen byl podle Havla obrovsky překvapen domácí kritikou drahé elektřiny, poněvadž situace je naprosto opačná a cenová úroveň v Česku je v porovnání se státy v EU naopak nejnižší.


Verheugen ocenil tempo růstu české ekonomiky a obecně výsledky Česka za zhruba dvouleté členství v EU. Česko je podle něho ještě úspěšnější, než se předpokládalo. „Moje hodnocení je naprosto zřejmé. ČR je dobrá pro EU a EU je dobrá pro ČR,“ uzavřel.

Autor: vst-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek