Podnikatelská důvěra v EU se dostala na pětiletém maximum

31.03.2006
Důvěra v ekonomiku eurozóny se v březnu zvýšila, zejména díky nárůstu podnikatelské důvěry v Německu a Itálii za poslední měsíc.

Indikátor podnikatelské důvěry v eurozóně se v březnu zvýšil na nejvyšší úroveň za více než pět let. Index se v březnu zvýšil na 0,8 bodu z únorových 0,61 bodu a naznačil tak vzestup průmyslové výroby v prvním čtvrtletí roku, uvedla zpráva Evropské komise.


Indikátor, který pomáhá určovat fáze hospodářského cyklu, překonal očekávání ekonomů. Ti v průměru odhadovali, že se index v březnu zvýšil na 0,63 bodu. Indikátor se v březnu dostal nejvýše od února 2001, kdy se dotkl 0,83 bodu.
„Nárůst indikátoru z února a března naznačuje, že se zvyšování růstu průmyslové výroby v prvním čtvrtletí udrželo,“ uvedla komise ve zprávě. Zlepšení nálady mezi manažery v průmyslových podnicích eurozóny zajistil celkový nárůst zakázek i exportních objednávek.


Index celkové ekonomické nálady v eurozóně se v březnu zvýšil na 103,5 bodu, když v únoru činil 102,7 a v lednu 101,5 bodu. Index za celou unii s 25 členskými zeměmi vzrostl na 104,8 bodu z únorových 104,1 bodu a lednových 102,3 bodu, napsala agentura Reuters.


Inflace v eurozóně mírně klesla
Míra inflace v zemích eurozóny v březnu činila 2,2 procenta, a snížila se tak z předchozích 2,3 procenta, kde byla v únoru. Oznámil to statistický úřad Eurostat a výsledek je v souladu s průměrnými odhady analytiků.
Zpráva o březnovém vývoji inflace je prvním rychlým odhadem, který neobsahuje žádné měsíční srovnání, ani úplné údaje. Ekonomové pokles očekávali převážně kvůli tomu, že odeznívá vliv drahé ropy.

Autor: vst-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek