Špidla projedná záplavovou pomoc pro Česko

03.04.2006
Bude jednat s komisařem pro životní prostředí Stavrosem Dimasem a komisařkou pro regionální pomoc Danutou Hübnerovou.

Otázku případné pomoci Evropské unie při nápravě škod způsobených záplavami v Česku hodlá nastolit v Evropské komisi její český člen Vladimír Špidla.


„Chystám se to (evropskou pomoc) projednat s kolegy a předložit návrh. Je tu pro tyto účely Fond solidarity, ale jeho využití je samozřejmě věcí jednání jednotlivých států s komisí, podobně jako Slovensko jednalo poté, co Tatry postihla katastrofální vichřice,“ řekl dnes Špidla.


Jako bývalý český premiér si velice považuje pomoc, kterou EU poskytla Česku po záplavách v roce 2002. „Byla to suma v řádu miliard, která byla velmi významná a navíc přišla v obdivuhodném tempu,“ řekl s připomínkou, že povodně propukly v polovině srpna, dva týdny poté se zrodila idea vytvořit Fond solidarity a již v lednu byly prostředky EU postiženým obcím k dispozici.


Příležitost prodebatovat nápad na unijní pomoc po záplavách s komisařem pro životní prostředí Stavrosem Dimasem a komisařkou pro regionální pomoc Danutou Hübnerovou, pod níž Fond solidarity spadá, zřejmě bude mít při úterním jednání EK ve Štrasburku.


Fond solidarity vytvořila EU v listopadu 2002 k rychlé pomoci členským či kandidátským státům postiženým přírodní pohromou velkých rozměrů. Byla to reakce na katastrofální povodně, které v témže roce postihly především Česko, Rakousko a Německo. Česká republika, kde záplavy způsobily škody za více než 73 miliard Kč, získala 129 milionů eur (zhruba čtyři miliardy Kč).


Mezitím EK navrhla pro nové finanční období zjednodušit pravidla pro čerpání z fondu (z přímých škod nad tři miliardy eur či 0,6 procenta hrubého národního důchodu na jednu miliardu či 0,5 procenta HND) a rozšířit možnosti uplatnění, a to i v podobě rychle dostupné „zálohy“ do pěti milionů eur, což současná pravidla neumožňují.


Kupříkladu Slovensko o pomoc pro Tatry formálně požádalo počátkem loňského roku, ale konečného souhlasu se dočkalo až v září, a to ve výši 5,67 milionu eur. Slovenská vláda škody vyčíslila až na 8,7 miliardy korun (225 milionů eur), EK uznala 195 milionů eur.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek