Špidla nevidí na českém vstupu do EU žádná negativa

10.04.2006
Podle eurokomisaře Vladimíra Špidly je ČR v unii vnímána jako rovnocenný partner, což považuje za maximum.

Vstup Česka do Evropské unie nepřinesl zemi žádná negativa, naopak znamenal řadu pozitivních změn. Myslí si to eurokomisař a bývalý premiér Vladimír Špidla. Podle něj je také Česká republika v unii vnímána jako rovnocenný partner, což považuje za maximum. Uvedl to při dnešní návštěvě Opavy.

„Myslím si, že negativa (vstupu do EU) by se hledala opravdu velmi těžko. Čas od času kladu tuto otázku lidem, protože mě to samotného zajímá, ale v podstatě nejsou schopni nikdy najít žádné skutečné negativum,“ uvedl Špidla.
Naopak pozitivních změn je podle eurokomisaře řada. „Ekonomický růst je enormní a ten by prostě bez vstupu do Evropské unie nebyl takovýto,“ míní. Za významné rovněž považuje to, že se českým studentům otevřely větší možnosti studia v zahraničí a prohloubily se kulturní kontakty mezi zeměmi.

„Jako dosud nenaplněný cíl pociťujeme volný pohyb pracovních sil. Smlouva ale předpokládá, že nejdéle to musí být naplněno v roce 2011,“ podotkl Špidla. Své trhy pracovníkům z nových zemí zatím otevřely Británie, Irsko a Švédsko. K témuž se chystají Španělsko, Portugalsko, Finsko a Nizozemsko. Francie a Belgie režim změkčí pro vybrané profese. Německo a Rakousko budou v restrikci pokračovat.

Podle českého eurokomisaře přichází z EU do republiky dostatečné množství peněz. „V každém případě 23 miliard euro je přibližně 700 miliard korun a to si myslím, že není málo. Je to suma, která není okrajová a je schopna přispět k rozvoji České republiky, když bude využita, protože to je jakoby kredit, tedy hranice pro čerpání,“ řekl.

Zopakoval, že ČR patřila v čerpání peněz na předvstupní projekty k nejúspěšnějším zemím EU. Nepomíjí ovšem problémy, které s čerpáním unijních prostředků vyvstaly po vstupu země do EU. Největší problém vidí v tom, že některé evropské projekty sice byly schváleny, ale nebyly u nich předloženy dokumenty tak, aby mohly být zahájeny platby.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek