Vstup do EU přispěl k vyšší stabilitě českého zemědělství

12.04.2006

Podle ministra Mládka přinesl vstup do EU českému zemědělství po předchozích ztrátových letech zisk a větší stabilitu podnikání.

Vstup do Evropské unie přinesl českému zemědělství po předchozích ztrátových letech zisk a větší stabilitu podnikání, mimo jiné díky výraznému vzestupu dotací. Na Žofínském fóru, věnovaném zemědělství, to uvedl ministr zemědělství Jan Mládek. Stabilitu lze podle něj předpokládat až do roku 2013, protože do té doby je schválen evropský rozpočet. Zemědělci se ale musí připravovat na budoucí změny, jako je postupné rušení vývozních subvencí i nejasná podoba dotací po roce 2013. Prohlubovat se zřejmě bude problém s využitím zemědělské půdy.

Omezování vývozních dotací povede k problémům s přebytky obilí, které Česko produkuje. Využít se budou moci buď ve výrobě biopaliv, nebo se bude muset obilí pěstovat méně. Řádově tisíce hektarů půdy uvolní reforma cukerného pořádku v EU, protože klesne domácí výroba cukru. U kukuřice lze čekat vetší intenzitu produkce a menší potřebu ploch vlivem rozšiřování geneticky upravených odrůd.

Podle Mládka se zatím příliš nedaří snížit podíl orné půdy, který je Česku proti Evropské unii vysoký. Vedle zatravnění ale může být řešením rostoucí pěstování nepotravinářské produkce a energetických plodin.
Nutnost zaměřit se na nepotravinářskou produkci zdůraznil také prezident Agrární komory Jan Veleba. Zemědělství je sice po vstupu do EU v zisku, ale hlavně díky dotacím, zatímco objem produkce a příjmy z ní klesají. Tomu je dle Veleby třeba zamezit, mimo jiné pomocí alternativních výrobních programů.

Jinak si totiž zemědělství, stále závislejší na dotacích, může dostat do problémů po roce 2013, kdy lze čekat omezování podpor. Zemědělci by se měli zaměřit také na další úsporu nákladů a zvyšování produktivity práce, dodal.
Podle předběžných údajů mělo loni zemědělství zisk 7,6 miliardy korun. Hrubá zemědělská produkce ve stálých i běžných cenách ale klesla, naproti tomu dotace dále vzrostly na 29 miliard korun.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek