S čerpáním fondů EU má Česko stále problémy

24.04.2006
Ke konci února získali žadatelé zhruba dvě miliardy z 50,5 miliardy korun přidělených ČR na období 2004 až 2006, tedy pouze 4,1 procenta.

Čerpání peněz ze strukturálních fondů Evropské unie je podle ministerstva pro místní rozvoj i analytiků nedostatečné. Ke konci února získali žadatelé zhruba dvě miliardy z 50,5 miliardy korun přidělených ČR na období 2004 až 2006, tedy pouze 4,1 procenta. MMR i analytici ale uvádějí, že se čerpání postupně zrychluje. Celá částka se však zřejmě vyčerpat nepodaří a o nevyčerpané peníze republika přijde.

Z 12,5 miliardy korun, které může republika využít do konce letošního roku, se dosud vyčerpala zhruba třetina. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek očekává, že se nakonec podaří získat kolem 80 procent obnosu. V lednu jsme měli z alokace roku 2004 vyčerpáno 20,5 procenta, ke konci března to bylo přes 35 procent. Je evidentní, že čerpání finančních prostředků se zrychluje. Já jsem přesvědčený, že trend se bude dál zlepšovat, sdělil Martínek.

Podle tzv. pravidla n+2 je třeba peníze určené na rok 2004 vyčerpat do konce roku 2006. Peníze na rok 2006 pak do roku 2008. Vzhledem k tomuto pravidlu je podle analytika České spořitelny Jana Jedličky možné čerpání za celé období 2004 až 2006 zodpovědně hodnotit až s daty na konci prosince 2008.
Pokud by se republice podařilo vyčerpat 80 procent peněz přidělených na roky 2004 až 2006, považoval by to Jedlička za úspěch. Hranice vyčerpání 100 procent nabízených prostředků je zatím bohužel jen nereálným snem, poznamenal.

Čerpání peněz se ale i podle Jedličky zlepšuje a nadále bude zlepšovat. Podotknul, že i při minulém rozšiřování EU nedokázaly nové státy využít dotace ze strukturálních fondů na 100 procent. Je to přirozené. Důležité je, se ze současných chyb poučit a všechny nejlepší zkušenosti využít v budoucím programovacím období 2007 až 2013, kdy by se objem peněz určených pro ČR měl zvýšit zhruba čtyřnásobně, doplnil analytik.

Problém představuje složitá administrativa

Nejčastější příčinou pomalého čerpání peněz z EU je složitá administrativa, a to zejména zdlouhavý proces při hodnocení projektů, jejich výběru a uzavírání smluv. Doba mezi příjmem žádostí, jejich schválením a vydáním rozhodnutí o poskytnutí dotace byla u některých programů až deset měsíců.
Dalším ze závažných problémů, které zpožďují čerpání peněz z evropských fondů, je nedostatečná administrativní kapacita. MMR proto navrhuje zvýšit počet pracovníků, kteří se čerpáním peněz zabývají.

Řadu kroků k rychlejšímu čerpání již ministerstvo podniklo. Významná změna se odehrála v lednu. Příjemce dotace od té doby získává prostředky ještě před tím, než je danému ministerstvu poukáže Evropská komise. Tímto opatřením došlo k urychlení převodu finančních prostředků na účty konečných příjemců o přibližně tři měsíce, uvedla mluvčí MMR Radka Burketová.

Nejlepší čerpání zatím vykazuje operační program rozvoje venkova a multifunkčního zemědělství. Dobré výsledky má i program průmysl a podnikání. Potíže s čerpáním má Praha, které se s velkou pravděpodobností nepodaří peníze vyčerpat. Problémy jsou podle Martínka způsobené tím, že hlavní město nečerpalo předvstupní peníze z EU, a magistrát tak nemá se získáváním peněz z unie zkušenosti.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek