Názory Klause na unii jsou mylné a nebezpečné, soudí Paroubek

16.05.2006
Premiér reaguje na prezidentova slova, že výhody EU vstřebalo Česko již před vstupem do unie.

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) si myslí, že názory prezidenta Václava Klause na Evropskou unii jsou mylné a velká část evropských politiků je považuje za nebezpečné. Paroubek tak reagoval na Klausovo přesvědčení, že České republice se už členství v pětadvacítce nevyplácí.

Pan prezident se nezabývá drobnostmi, jako je statistika, s tím se nedá polemizovat. To je vidění pana prezidenta a já si myslím, že toto vidění světa vidí velká část evropských politiků jako nebezpečné, prohlásil předseda vlády, který se od loňského nástupu do Strakovy akademie dostal do sporu s Klausem opakovaně, mimo jiné i kvůli evropské integraci.

Klaus tvrdí, že unie se nyní ubírá špatným směrem – kritizuje přemíru regulace, byrokracie, legislativy. Na pondělním zasedání Učené společnosti České republiky prohlásil, že drtivou většinu přínosů, které s sebou přináší členství v Evropské unii, už Česká republika zkonzumovala před svým vstupem do EU. Po květnu 2004 převažují náklady nad efekty, soudí.

Vládní politici označili jeho názory za ignorování statistických dat, argumentují hlavně růstem českého hospodářství. Udělám vše pro to, aby existovala proevreopská podpora mé budoucí vlády, zdůraznil Paroubek, který chce příští měsíc se sociální demokracií vyhrát volby a zůstat u moci.

Související články:
Přínosy unie vstřebalo Česko již před vstupem, prohlásil Klaus

Autor: ann-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek