Brusel nečeká od Klause drama

09.06.2006
Účast prezidenta Václava Klause na summitu EU příští týden může být začátkem nové české politiky vůči unii, i když na výsledek zasedání zřejmě nebude mít velký vliv.

Účast prezidenta Václava Klause na summitu EU příští týden může být začátkem nové české politiky vůči unii, i když na výsledek zasedání zřejmě nebude mít velký vliv. Tvrdí to diplomaté a pozorovatelé, které zpráva o Klausově příjezdu na vrcholnou schůzku překvapila.
Prezidentova kancelář potvrdila, že českou delegaci na summitu nepovede premiér Jiří Paroubek, ale právě Klaus. Není ještě jasné, s jakým stanoviskem vystoupí česká delegace k jednomu z hlavních témat summitu – evropské ústavě. Dosavadní vláda prosazuje pokračování ratifikace ústavy. Klaus a ODS, která se nyní pokouší sestavit novou vládu, ji rezolutně odmítají.

Klaus může na summitu zásadně změnit českou politiku vůči unii. Na ústavu má diametrálně odlišný pohled než Paroubkova vláda, tvrdí zdroj HN z ministerstva zahraničí. Podle něj se postoj české delegace ještě připravuje. Takzvanou jednotnou instrukcí, která bude výsledkem dohody mezi ministerstvem, Úřadem vlády a Hradem, se pak řídí postup celé delegace při jednání na summitu.
Klaus je v Bruselu svými euroskeptickými postoji známý. Podle ministra zahraničí Cyrila Svobody, který se summitu také zúčastní, nikoho nepřekvapí. V Evropě se všichni znají. Vůbec nepředpokládám, že by se tam stalo něco dramatického, řekl včera Svoboda.

Analytik Guillaume Durand z bruselského Centra evropské politiky soudí, že Klausova návštěva bude mít větší dopad v Česku než v EU. Prezident Klaus chce zřejmě přijet a promluvit k domácímu publiku, ale zároveň chce použít něco jako evropský megafon, aby jeho hlas byl slyšet i daleko za českými hranicemi, tvrdí Durand.
Podle nejmenovaného diplomata ze staré členské země ani nelze čekat, že by případné Klausovo vystoupení proti euroústavě nějak změnilo závěry summitu. Byly připravené předem a navíc jsou velice opatrné a obecné, říká diplomat. Prezidentův mluvčí Petr Hájek včera bez podrobností oznámil, že Klaus témata summitu včetně euroústavy probíral po telefonu s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem, jehož země nyní unii předsedá. Mluvčí rakouského předsednictví Nikola Donig pak odmítl Klausovu cestu do Bruselu komentovat.

Závěry summitu připravila už neformální schůzka ministrů zahraničí před dvěma týdny v Rakousku. Šéfové diplomacie se rozhodli prodloužit období přemýšlení, vyhlášené před rokem po krachu euroústavy v referendech ve Francii a Nizozemsku, o další rok. Mezi nejzarytější zastánce ústavy patří německá kancléřka Angela Merkelová. Ta tento týden potvrdila, že se za svého předsednictví unie v první polovině příštího roku pokusí ústavu oživit, i když zatím není jasné, jakou formou a pod jakým názvem. S tím Klaus nesouhlasí.

Přesto podle pozorovatelů může debatu na summitu spíše obohatit. Je důležité, že zazní takto vyhraněný postoj k Evropské unii. Klaus dokáže účinně hájit své osobní názory, i když se někdy neshodují s postoji české diplomacie, tvrdí politolog Jean-Michel De Waele z Bruselské svobodné univerzity. Zřejmě také potvrdí dojem, který Evropa stále má – že je faktickým šéfem ODS, a tedy že vlastně povede zemi za její případné vlády, dodává De Waele.

Související články:
Klaus odmítá centralizaci a navrhuje Organizaci evropských států
Přínosy unie vstřebalo Česko již před vstupem, prohlásil Klaus

Autor: Radek Honzák, Robert Břešťan

Sdílet tento příspěvek