Kraje chtějí rozdělovat pětinu peněz z EU

09.06.2006
Předpokladem pro zvýšení podílu krajů při rozdělování evropských peněz není jen to, že tyto programy řídí, ale také je konzultují v Bruselu.

Kraje chtějí rozdělovat minimálně 20 procent z celkového objemu peněz, které v letech 2007 až 2013 dostane Česká republika od Evropské unie. V současné době rozhodují jen o zhruba 13,2 procenta, sdělil novinářům po jednání rady Asociace krajů ČR její předseda Evžen Tošenovský (ODS). Přes 20 procent podle něj dostávají k rozdělení také správy v okolních zemích, například v Polsku nebo Maďarsku.

Předpokladem pro zvýšení podílu krajů při rozdělování evropských peněz není podle Tošenovského jen to, že tyto programy řídí, ale také je konzultují v Bruselu. Krajům navíc podle něj nahrává i znalost prostředí a skutečnost, že v čerpání evropských peněz byly dosud úspěšnější než ministerstva.
Získané peníze si mezi sebou kraje rozdělí podle různých klíčů, jedním z nich bude například velikost. Rozdíl v příjmech jednotlivých regionů přitom nebude dramatický, bude se pohybovat kolem tří miliard za celé sedmileté období, řekl Tošenovský.

Podle Tošenovského mají kraje dostatek odborníků schopných získat na projekty evropské peníze. Každý kraj navíc bude mít úřad pro regionální operační programy. Jejich vybudování a provoz ale nebudou levnou záležitostí. Úřad totiž bude mít 20 až 50 zaměstnanců. „Jenom náklady, které spolyká příprava a řízení jsou v desítkách milionů korun ročně,“ poznamenal Tošenovský.

„Jsme přesvědčení, že kraje, města a obce jsou subjekty, které umí využít evropské peníze a umí je čerpat,“ potvrdil místopředseda Svazu měst a obcí ČR Zbyněk Stanjura. Společně s asociací krajů chtějí například prosadit na ministerstvu zemědělství větší podporu venkova. Podle Tošenovského se mimo jiné počítá také s finanční podporou oblastí, na něž dosud peníze nebylo možné čerpat, například na městskou autobusovou dopravu.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek