ODS couvá. Bojí se, že ji euroskeptici poškodí

12.06.2006
Vytvoření vlastní euroskeptické frakce EP spolu s britskými konzervativci, které prosazuje šéf europoslanců za ODS Jan Zahradil, narážejí na odpor ve vedení občanských demokratů.

Plány ODS na odchod z největší frakce v Evropském parlamentu, klubu Evropské strany lidové – Evropských demokratů (EPP-ED), se zadrhly. Vytvoření vlastní euroskeptické frakce spolu s britskými konzervativci, které prosazuje šéf europoslanců za ODS Jan Zahradil, narážejí na odpor ve vedení občanských demokratů.
To se bojí, že by takové rozhodnutí poškodilo vyjednávání o nové české vládě, které předseda ODS Mirek Topolánek vede s lidovci a zelenými. Možný odchod z EPP-ED není na pořadu dne. V tuto chvíli jsou pro nás prioritou jednání o sestavení vládní koalice. Takovéto věci to spíše narušují, řekl HN zdroj blízký Topolánkovi. Jak strana lidová, tak strana Zelených jsou dost proevpropské. Ani jednomu z našich možných koaličních partnerů by se taková věc rozhodně nelíbila, dodal.

Snaží se zachovat zdání

Navenek ODS projevuje nadále ochotu o vystoupení z EPP-ED jednat. Minulý týden dalo grémium strany Zahradilovi mandát, aby vedl jednání o vzniku nové frakce s britskými konzervativci a dalšími možnými partnery. Dnes se měl Zahradil ve Štrasburku setkat s vůdcem toryů Davidem Cameronem. Ani včera večer ale nebylo jasné, zda Cameron skutečně přijede. Sám Zahradil nakonec cestu do Štrasburku zrušil s tím, že koaliční jednání jsou nyní důležitější.
Cestu k nové frakci narušuje i roztržka mezi ODS a polskou vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS), s níž se v klubu také počítalo. Topolánek se totiž do ní opřel v rozhovoru pro polský deník Gazeta Wyborcza. Podle deníku měl říci, že polská vládní koalice se rozšířením o radikální stranu Sebeobrana posunula k populismu, že s ní nesdílí stejný pohled na zahraniční politiku a že ODS má nejblíže k opoziční straně Občanská platforma.

To popudilo jak europoslance za PiS, tak i polského prezidenta Lecha Kaczynského, který je jejím členem. Topolánek se okamžitě vedení PiS omluvil v dopise, ve kterém označil rozhovor za zkreslený. PiS však podle všeho jeho omluvu nepřijala. Uvedla, že za těchto okolností do žádné nové frakce s ODS vstupovat nebude a že se zavazuje k dalšímu spojenectví s okrajovou frakcí Unie pro Evropu národů.

Stahuje se i Cameron

Rozpory ale vládnou i mezi konzervativci. Cameron slíbil vystoupení z EPP-ED v době, kdy zaostával v boji o křeslo stranického vůdce za svými soupeři. Získal tím sympatie tvrdě euroskeptického křídla strany. Nyní je ve funkci půl roku a straníci mu jeho slib připomínají. Velká část z 26 konzervativních europoslanců ale nechce o odchodu z frakce lidovců ani slyšet, protože se bojí ztráty vlivu a postů v parlamentních výborech.
K vytvoření frakce je třeba nejméně 19 europoslanců z pěti zemí. Základ klubu euroskeptiků mělo tvořit 26 poslanců za konzervativce, 9 za ODS a 7 za PiS. Ty měli doplňovat další poslanci, především z pobaltských zemí.
Podle britských pozorovatelů se nyní Cameron snaží ze svého slibu vycouvat, protože by odchod z EPP-ED mohl způsobit rozkol mezi konzervativci.

Roli hraje i hrozba, kterou měla vyslat německá kancléřka, křesťanská demokratka Angela Merkelová. Všechny vůdce zúčastněných stran včetně Camerona i Topolánka podle neoficiálních informací varovala, že pokud jejich europoslanci odejdou z EPP-ED, nemohou počítat s její podporou.

Související články:
Britští konzervativci plánují s ODS vytvoření euroskeptické skupiny v EP

Sdílet tento příspěvek